Yunanistan'ın Ege adalarına gidenlere adada vize verilmesi uygulaması dün Rodos’ta başladı. Uygulamanın başlamasıyla Yunanistan'ın İstanköy Adası’ndaki 'Dodacanese' isimli Yunan feribot şirketi, Türk ortağı Yeşil Marmaris Feribot İşletmesi ile İstanköy-Bodrum arasındaki yolcu taşıma bilet fiyatını 16 euro'dan 6 euro'ya indirdi. Bu durumu protesto eden bazı Yunan seyahat acentalarının yerel yöneticilere baskı yapmaları nedeniyle, dün sabah Muğla’nın Bodrum İlçesi’nden Yunanistan'ın İstanköy Adası’na giden Türk feribotlarının limana yanaşmaları engellendi. Yunan feribot şirketleri de Bodrum'a turist getirmedi. Türk feribotların da İstanköy Adası’ndan kalkışlarına izin verilmedi. Türk feribotlara yolcu bindirilmesini engellemeye çalışan bazı Yunan seyahat acentaları görevlileriyle gümrük polisi ve askerler arasında yaşanan arbedede 4 kişi yaralandı, 6 kişi gözaltına alındı.

BUGÜN ORTAM SAKİN

Bu sabah ise 115 yolcuyu Bodrum’dan İstanköy’e götüren Yeşil Marmaris Feribot İşletmesi'ne ait Akçakoca Feribotu ile diğer Türk feribotları herhangi bir engellenme ve protestoyla karşılaşmadı. Rodos ve Güney Bölge Başkanı Yiannis Maheridis’in bu sabah İstanköy'e geldiği limanda güvenlik güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı belirtildi.

Bu sabah İstanköy'e giden Yeşil Marmaris Feribot İşletmesi Bodrum Şubesi Müdürü Erdinç Tekeli, "Normal seyirler yapılıyor. Vizesiz gelişlerin 11 Haziran Pazartesi günü Bodrum'dan da başlayacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.

İstanköy’de dün yaşanan olayların, Türk ve Yunan şirketleri arasındaki 40 yıllık centilmenlik anlaşmasının bozulmasından kaynaklandığını belirten Bodrum MHP ilçe Başkanı ve feribot işletmecisi Asım Başaran şöyle dedi:

"Bodrumlu esnaf dün bin turistten mahrum kaldı. Ayrıca yıllardır bu hatta Yunan meslektaşlarımızla yolcu taşırız. Herkes birbirine saygı gösterir. Bugüne kadar yolcu biletinde fiyat indirimi yapılmamış, kimse kimsenin ekmeğine el uzatmamıştı."



YA(İÖ/COŞ)