İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Eminönü Yeni Camii Hünkar Mahfilinde İSMEK kursiyerlerinin düzenlediği Bad-ı Selatin isimli tezhip sergisinin açılışına katıldı. Vali Mutlu sergi açılışı sonrası gazetecilerin İstanbul'da dağıtılan okul sütleriyle ilgili sorularını yanıtladı.  Vali Mutlu, "Bu süt dağıtımından sonra muhtelif şehirlerde oluşan ve İstanbul'umuzdaki olayların zehirlenmeyle hiçbir ilgisinin olmadığı zaten çok net, açık. Kamuoyu tarafından artık öğrenildi. Bu laktoz problemiyle ilgili bir gelişme bu. Bazı çocuklarımızda görülebiliyor fakat sütü içerek alışmaları ve bunu atmaları lazım. Hiçbir zorlama yok. Çocuklarımızın tıbbi kontrolleri bunlarla ilgili herhangi bir alerji problemleri olup olmadığıyla ilgili incelemeler doğrultusunda ve ailelerinin muvaffakatı doğrultusunda süt veriyoruz. İstanbul için düşünürsek her gün 1 milyon 110 bin çocuğumuza süt dağıttık. Fevkalade düşük bir sayı ama bunların da süt içerek alışmaları lazım. Bu kendileri için iyi bir tablo değil. Ama sütü mutlaka kullanmaları ve çocuklarımızın bunlara alışması icab ediyor. Zehirlenme olmadığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla süt dağıtımına devam edilecek" dedi.


Vali Mutlu, İstanbul genelinde dağıtıan sütlerden etkilenen çocuk sayısının 70 - 75 olduğunu kaydederek, "İstanbul'umuz için şunu söyleyeyim. 70 - 75 civarında çocuğumuz. Bir kısmı okuldayken rahatsızlandı. Bir kısmını hastaneye getirdik. Ama hiçbirisiyle ilgili şu anda ciddi zehirlenme diyebileceğimiz bir vaka yok" diye konuştu.


"5 VEYA 6 OKULUMUZDA OLDU"


Kaç okulda etkilenme olduğuna yönelik bir soruya ise Vali Mutlu, "Toplam 5 veya 6 okulumuzda 5 veya 6 ilçemizde oldu. Dolayısıyla İstanbul'un büyüklüğü içinde düşünülecek olursa çok önemli bir sayı değil. Ama neticede bir tek çocuğumuzun dahi etkilenmiş olması bizim arzu etmediğimiz birşeydir. Fakat olayın zehirlenme olmaması bizim için önemli. Böyle bir problem yaşamıyoruz. Süt dağıtımına devam edeceğiz" dedi. Dağıtılan sütlerden numune alınıp alınmadığına yönelik bir soruya ise Mutlu, "Hepsi ile ilgili inceleme yapılıyor. Bunların tetkikleri yapılıyor. Bir zehirlenme vakası olup olmadığı, gerçekten sütlerle mi ilgilidir bunlara bakılıyor. Bunların hepsinin numuneleri alınıyor her vakayla ilgili. Şu ana kadar buna yönelik en ufak bir olumsuz bilgi de yok" yanıtını verdi. Vali Mutlu, dağıtılan sütlerin toplatılması gibi bir durumun sözkonusu olmadığını da belirterek, "Hayır böyle birşey yok. Niye toplatacağız? Sütlerin kendisinde sağlık problemi yok. Sütler sağlıklı dediğimiz gibi çocuklarımızın süte alışmalarıyla ilgili bünyelerinden kaynaklanan bir olumsuzluk var. Bu da çok az sayıda çocukta görülebilen olabilen vakalar. Dolayısıyla bir problem yok" diye konuştu. Mutlu, Pazar günü Kadıköy'de yapılacak 'Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarını Anma Mitingi' ve Kazlıçeşme'de yapılacak 'Kutlu Doğum Haftası' etkinlikleri nedeniyle bazı yolların trafiğe kapatılarak tedbir alınacağını da kaydetti.