Özgür ALTUNCU - Uğur CAN/İSTANBUL, İstanbul Valiliği, olası depreme karşı vatandaşları bilinçlendirmek için "Harekete Geç" kampanyası başlattı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Tahmin edilen şiddette yaşanacak bir depremde, kaybedeceğimiz canın, yaralının sayısını söylemeye dilim varmıyor" dedi.


İstanbul Valiliği olası İstanbul depremine karşı vatandaşları bilinçlendirmek için "Harekete Geç" adıyla yeni bir kampanya başlattı. Kampanyanın tanıtım toplantısı İstanbul Valiliği'ndeki İl Afet Koordinasyon Merkezi'nde yapıldı. Toplantıda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gazetecilerin deprem ve İstanbul üzerine yönelik sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Kentsel Dönüşüm yasasının riskli görülen binaların yıkılması konusunda yerel yönetimlere geniş yetkiler verdiğini ve bunun da bazı kesimlerde rant kaygısı yarattığını hatırlatması üzerine Vali Mutlu, " İstanbul'da yaşanacak bir depremin bilançosunu söylemeye dilim varmıyor. Tahmin edilen şiddette yaşanacak bir depremde, kaybedeceğimiz canın, yaralının sayısını söylemeye dilim varmıyor" dedi.


Mutlu, " Böyle bir tablo için oturup bekleyemeyiz. Yasa, vatandaşı daha nitelikli konutlarda oturtmayı amaçlamaktadır " diye konuştu.


OKULLARI DEPREME HAZIR HALE GETİRDİK


Afet gerçekleşmeden önce can ve mal kayıplarını aza indirecek bir yaklaşım belirlediklerini söyleyen Vali Mutlu, İstanbul genelinde depreme karşı dayanıksız olan kamu binalarını tespit ettiklerini, yerlerine daha modern binalar inşa ettiklerini ifade etti. Bu çalışmalar kapsamında hazineden İstanbul'a toplam 2 milyar 814 milyon TL kaynak sağlandığının altını çizen Vali Mutlu, "1881 öncelikli kamu binasının depremsellik analizi yapıldı. 633 kamu binası güçlendirildi. 103 kamu binası yıkılıp yeniden yapıldı. 119 binada çalışmalar devam ediyor. Okullarda da 625 okul binasında güçlendirme yapıldı. 113 okul binası yeniden yapıldı. Bu çalışmalarla İstanbul'a 1300 ilave derslik kazandırdık" şeklinde konuştu.


14 MİLYON VATANDAŞIN HER BİRİNE GÖREV DÜŞÜYOR


İstanbul'daki olası büyük depreme karşı geç kalınmış olunmadığını öne süren Mutlu, "Biz sürekli bir hazırlık içerisindeyiz. Kampanyamızı büyüterek devam ediyoruz. 55 bin gönüllümüz var. Çok iyi eğitim almış, güçlü bir kadroya sahibiz. İstanbul'da yaşayan 14 milyon vatandaşımızla bir büyük aileyiz. Bu büyük ailenin her bireyine önemli görevler düşüyor. Kampanya başlatıyoruz. İstanbulluları davet ediyoruz. Kampanyada temel amacımız İstanbul'da olan deprem gerçeğine dikkat çekmektir" dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASININ RUHU İNSANIMIZA SAHİP ÇIKMAKTIR


Kentsel Dönüşüm yasasıyla ilgili sorulara yanıt veren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Bu yasanın İstanbul başta olmak üzere, hayırlı olmasını diliyorum. Çok hayati bir yasadır. İstanbul'da yıllardır biz kamu binalarının risklerinin azaltılmasıyla ilgili çalışıyoruz. İnsanlarımızın tedbir alma konusunda kapasitemiz zayıf. İnsanımız arzu ediyor. Ama bu tedbiri alırken ortaklaşamıyoruz. Bu ihtiyacı gözönünde bulunduran bir yasa. Bizim birinci görevimiz vatandaşın canını korumak. Bana göre önemli bir yasa çıkmıştır. Ruhu tamamen insanımıza sahip çıkma amaçlıdır" diye konuştu.


İSTANBUL'UN DEPREM SENARYOSU


Olası büyük bir deprem konusunda senaryolarının her zaman hazır olduğunu belirten Vali Mutlu, şunları söyledi:


"Bizim senaryomuz böyle bir depremde en önemlisi hazırlıktır. Kişisel hazırlığımız. En büyük hazırlıklardır. Bunun dışındaki her depremde risk vardır. Başta kurtarma konusunda İstanbul çok daha güçlüdür. Van depreminde bunları gördük. 24 saat içinde devletimiz elini uzattı. Senaryo çok detaylıdır. İBB'den tutun, trafik, güvenlik, defin bütün bu faaliyetleri anlatmak uzun sürer. Biz İstanbul'da afet riskini gözönünde bulunarak, bütün kurumların performanslarını izliyoruz. Senaryo üzerindeki çalışmalarda, sürekli bir eğitim çalışmasını zaten devam ediyoruz. Her müdahale bir takım eksiklikler barındırabilir. İstanbul depremi zor bir deprem. Biz bu depremin farkındayız, detaylı bir çalışma yapıyoruz. Deprem sonrası değil, depremi öncesi önemlidir. Bizim deprem öncesini daha fazla konuşalım. Bunun üzerine yoğunlaşalım."


"TEDBİR ALMAZSAK, ÖLÜ SAYISINI SÖYMEYE DİLİM VARMIYOR"


Bir gazetecinin Kentsel Dönüşüm yasasının konusunda riskli görülen binaların yıkılması konusunda yerel yönetimlere geniş yetkiler verdiğini ve bunun da bazı kesimlerde rant kaygısı yarattığını hatırlatması üzerine, Vali Mutlu, şöyle konuştu:


"Buna korkutmak için söylemiyorum ama bir realitedir. İstanbul'da yaşanacak bir depremin bilançosunu söylemeye dilim varmıyor. Tahmin edilen şiddette yaşanacak bir depremde, kaybedeceğimiz canın , yaralının sayısını söylemeye dilim varmıyor. Bu rakamları toplumumuzun ürkeceği ve korkacağı düşüncesiyle de açıklamak mı gerekir, açıklamamak mı gerekir, bilemiyorum. Ama herkes bunu biliyor. Binlerce yıkılacak ev, oturulamayacak mekanlar, sayıları 99 depreminin çok çok üzerinde olacak can kayıpları. Böyle bir tablo için oturup bekleyemeyiz. Asla 'fakire yol göründü' tarzındaki bir ifadeyi kabul etmeyiz. Fakire sahip çıkmak, fakiri daha nitelikli konutlarda oturtmak amaçlıdır. Bu konuda aslında devletimizin ciddi bir desteği söz konusudur."


ÖA-UC (MK) (FOTOĞRAF)