" GÜNDEMİMİZİN BİRİNCİ MADDESİ BİLİM OLDU "


Gündemlerinin her zaman bilim olduğunu belirten Söylet, şunları söyledi:


"Bilimsel üretimde liderlik ve inovasyon hedefleriyle çalıştık. Göreve geldiğimiz günden itibaren gündemimizin birinci maddesi bilim oldu. Öğretim üyelerine özgür bir araştırma ortamı sunan, araştırmacıları maddi ve manevi açıdan destekleyen, farklı ihtiyaçlara cevap verebilmek için yeni destek tipleri oluşturan, bilimsel araştırma yayın süreçlerini kolaylaştıran bir yönetim anlayışı ortaya koymaya çalıştık. İstanbul Üniversitesi öncüdür. İstanbul Üniversitesi, Türkiye’nin ilk üniversitesi olarak her alanda tarihimizin şekillenmesinde önemli rol oynamış ve bu rolünü gururla sürdüren bir kurumdur. Üniversitemizdeki bilim insanları, gerçekleştirdikleri çalışmaları daha da ileri noktalara taşımak için büyük gayret içindedir."


 " HEDEFİMİZ DÜNYADA İLK 100'E GİRMEK "


Prof. Dr. Yunus Söylet, "İki gün önce açıklanan 2012 - 2013 yılı sıralamasında yine İstanbul Üniversitesi, ülkemizdeki üniversiteler arasında birinci sırasını korumaya devam etti. İstanbul Üniversitesi, aynı zamanda dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer alıyor. Bu başarılı çalışmalara imza atan özverili bilim insanlarımızı, onlara destek veren idari personelimizi ve tüm çalışmalarımızın motivasyon kaynağı olan öğrencilerimizi bir kez daha yürekten kutluyorum. Elbette bu sonuç bizim için yeterli değil. Hedefimiz öncelikle dünyada ilk 100’e girmek ve daha sonra da dünyanın en iyi üniversitesi olma yolunda yürüyüşümüze devam etmek istiyoruz " şeklinde konuştu.


SÖYLET'TEN FARKLILIK VURGUSU


Söylet, şöyle devam etti:


"Dört yıl önce bu kürsüde yaptığım konuşmada ' İstanbul Üniversitesi bir markadır. Eğitimde, kültürde, sanatta, sosyal ve ekonomik hayatta, yaşamın her alanında bir markadır. Bu nedenle İstanbul Üniversitesi sadece bir eğitim kurumu değildir. Ülke yönetiminde geçmişte olduğu gibi gelecekte de damgasını vuracak dev bir kurumdur ' demiştim. Bundan sonra hep birlikte çok önemli bir hedefi daha gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu hedef, İstanbul Üniversitesi’nin tüm birimleriyle yenilikçi ve girişimci çok daha dinamik bir üniversiteye dönüşmesi hedefidir. Çok disiplinli, çok merkezli ve uluslararası ağlarla bütünleşen yeni organizasyon yapılarına geçmek zorundayız. Bu kadar güçlü sağlık, sosyal ve fen bilimlerine sahip bir üniversitenin, istediği takdirde bu konunun öncülüğünü yapabileceğini düşünüyorum.


Dört yıl boyunca üniversite üst yönetiminde farklı fikir ve düşüncelerin aynı sorumlulukla birarada yaşatılabileceğini gördük ve gösterdik. Farklı görüşteki insanların bir arada çalışarak, farklı beyinlerin birarada üreterek, sinerji yani bereket oluşturabileceğini gördük ve gösterdik. Yeter ki birbirimizi anlayarak, birbirimizi dinleyerek, farklılıklarımızdan ürkmeden, birbirimize saygı duymayı ve birlikte yaşamayı kalben isteyelim. Bu temennilerle yeni akademik yılın hem hayırlı hem de başarılı geçmesini diliyorum.Sözlerimi her açılış konuşmamda olduğu gibi Yunus Emre’den iki satırla bitiriyorum. ' Sözüm el gün için değil, Sevenlere bir söz yeter' "


ÖĞRENCİ DEKANLIĞI ÖNERİSİ


Açılışta konuşan Öğrenci Konseyi Başkanı Mustafa Ersen Ergun ise, " Yakın zamana kadar üniversitenin asli unsuru olan öğrenciler, birtakım kabul edilemez ve çağdışı gerçeklerle dikkate alınmıyorken, son dönemde öğrencilerin fikir ve isteklerine talep ve düşüncelerine değer verilmeye başlandı. Halen birtakım eksikliklere rağmen bu yöndeki gelişmeler biz öğrencileri sevindirmektedir. Üniversite yönetimince öğrencileri ilgilendiren kararlar alınırken, sadece öğrencilerin bilgilendirilmelerinden ziyade, alınan kararlarda daha etkin rol alması büyük önem arz etmektedir " diye konuştu.


Öğrencilerin bir önerisinden de bahseden Ergun, " Üniversite yerleşkesinin dağınık olması ve öğrenci sayımızın on binleri aşması birçok teknik problem doğurmaktadır. Bürokratik işlemler eski zihniyetle değil, teknoloji çağının gereği olarak uygun yöntemlerle yönetilmeli ve öğrenciler bu konuda rahatlatılmalıdır. Öğrenci Konseyi olarak bu konudaki somut önerimiz içerisinde öğrenci temsiliyetinin olduğu Öğrenci Dekanlığı'nın hayata geçirilmesidir " ifadesini kullandı.


PÇK (MK) (FOTOĞRAF)