İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü ekiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak için 2010 yılında, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın himayesinde bir proje başlatıldı. "Yeni nesil olay yeri inceleme aracı geliştirme projelesi" İkitelli'deki bir oto donanım ve VİP araç tasarım hizmeti veren bir firmada uygulamaya koyuldu. Yapılan planlamayla, ekiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak için 2 karavan ve 1 römork olay yeri inceleme aracına dönüştürüldü. Emniyete teslim edilen karavan tipi 2 araç Mercedes NS 52 marka kamyonet şasisi üzerine yerleştirildi.


MİNİ LABORATUARDAN, KAHVE MAKİNASINA HER İHTİYAÇ DÜŞÜNÜLDÜ


Kamyonetin arıza ya da kaza yapması durumunda başka bir kamyonet şasisine de yerleştirilebilen yeni nesil karavan tipi olay yeri inceleme araçlarında, mini laboratuar, içeriden kumanda edilebilen dış mekan kamerası, yine içeriden kontrol edilebilen olay yerini aydınlatmak için araçları üzerine yerleştirilmiş yükseltilebilir ışıklandırma tertibatı, suç delillerinin muhafaza alanları yer alıyor. Ofis konforu sağlanan araçlarda suçun delillendirilmesi için gereken ekipmanların yanı sıra, personelin uzun süreli çalışmalarda kullanması için diğer ayrıntılarda düşünülmüş. Kış için ısıtma tertibatı, 4 kişinin kullanabileceği katlanabilir çalışma masanın bulunduğu araçta personelin kullanması için bir kahve makinesi ve bir mini buz dolabıda bulunuyor. Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlatılan römork tipi yeni nesil olay yeri inceleme aracında ise karavan tipi araçlardaki neredeyse tüm özellikler yer alıyor. Daha çok ormanlık alanlar ve kırsal bölgelerdeki arazi şartları için tasarlanan aracı çekmek için ise yeni alınan Nissan Navara marka 4X4 araç kullanılacak.


TANITIM FİLMİ HAZIRLANDI


Emniyet tarafından yeni alınan araçlarla ilgili tanıtım filmi hazırlanırken, filmde araçların özellikleri ve kabiliyetleri gösteriliyor. Ayrıca, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti Şube Müdürlüğü’nün çalışmaları da hazırlanan filmde anlatılıyor.