İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'nın Basın Komitesi'ne yönelik açılan davanın 6. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük duruşma salonunda görülen duruşmada 33 tutuklu sanık ve 6 tutuksuz sanık hazır bulundu.


Duruşmada söz alan tüm sanıkların avukatı Sinan Zincir, "Açlık grevlerinde olanların sağlık durumlarının takip edilebilmesi için Türk Tabipler Birliği tarafından formlar hazırladı. Türk Tabipler Birliği'nin cezaevlerine girmesine izin verilmediği için sanık avukatları da açlık grevlerinin yapıldığı Edirne'den Bolu'ya kadar olan cezaevlerine bu formları vermeye gittiler. Açlık grevinin 50. gününde durumu ağır olan 5 kişiyle ilgili de form getirdik ancak görevliler izin vermedi. Bu formların sanıklara verilmesini talep ediyoruz" dedi. Mahkeme Başkanı Ali Alçık da avukat Zincir'e formların mübaşire teslim edilmesini söyledi.


Duruşma, TRT'nin görevlendirdiği Murat Atıl ve Müge Wöber'in, 800 sayfalık iddianameyi dönüşümlü olarak okumasıyla devam ediyor. Spikerler iddianamenin 290. sayfasından itibaren okunmaya başladı.


"GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALIDIR"


Duruşmayı izlemeye gelen Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı ve aynı zamanda Gazetecilere Özgürlük Platformu dönem başkanı olan Ahmet Abakay gazetecilere sözlü bir açıklama yaptı. Ahmet Abakay açlık grevlerinin çok tehlikeli bir sürece girdiğini belirterek "Cezaevindeki gazeteci arkadaşlarımızın can güvenliğinden endişe ediyoruz. Yargıçlar ve savcılar, AİHM'in içtihatlarını uygulamıyorlar. Gazeteci tutuklu arkadaşlar, 4 saat gidiş, 4 saat gelişlerinde kelepçeli tutulduklarını söylüyorlar. Adeta Türkiye'de özellikle mahkemelerde OHAL dönemi koşulları yaşınıyor. Gazeteciler serbest bırakılmalıdırlar. Tutuksuz yargılanmalıdırlar. Açlık grevlerine giden arkadaşların talepleri dikkate alınmalı, gereği de yapılmalıdır" dedi.


SK (MK)