Cem TURSUN / İSTANBUL, EKİM ayında yapılacak İstanbul Barosu seçimleri öncesinde adaylar belli olmaya başladı. Çağdaş Avukatlar Grubu, Katılımcı Avukatlar ve Özgürlükçü Hukuk Platformu'nun adayı Filiz Kerestecioğlu, adaylığını İstanbul Adalet Sarayı önünde açıkladı.


Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde kendisine destek veren avukatlarla birlikte basın açıklaması yapan Kerestecioğlu, “Adalete erişimin toplumun her kesimi için çok güç olduğu, halkın hak arama özgürlüğünün kilitlendiği bir dönemdeyiz. Hem yurttaşlar, hem avukatlar, hem de bağımsız yargılama yapmak isteyen yargı mensupları için adil yargıya ulaşmak bugün artık mümkün değil. Hele ki yasal değişikliğe rağmen halen görevlerine devam eden ve neredeyse tüm memleketi ‘Tutuklu ülke’ haline getirmiş olan özel yetkili mahkemelerde yargılamalar sürerken adil bir yargıya ulaşmak hiç mi hiç mümkün değil" dedi.


"KADIN" VURGUSU


Yargıda erkek egemen bakış ve hakimiyet olduğunu, kadınların adalete erişiminin herkesten daha güç olduğunu belirten Kerestecioğlu “Kadınların başta en temel hakları olan yaşam hakkı olmak üzere haklarından yoksun bırakıldığı ve hayatın her alanından dışlanmak istendiği, kadın cinayetlerinin en üst noktalara ulaştığı, tacizin, tecavüzün, adeta sıradanlaştığı, koruma tedbirlerinin alınmadığı, faillere gerekli yaptırımların uygulanmadığı bir dönemdeyiz" diye konuştu.


"YURTTAŞLAR, BAROLARIN DESTEĞİNİ GÖREMEMEKTE"


“Düşünce ve ifade özgürlüğünün, savunma hakkının üzerine basılarak geçildiği bir dönemi siz basın mensupları ve avukatlar birlikte yaşıyoruz. Yüzlerce tutuklu basın mensubu ve avukat var" ifadelerini kullanan Kerestecioğlu, şöyle devam etti:


“Böyle bir dönemde vurgulamak gerekir ki baroların avukatlarla arasındaki temsil ilişkisi de sona ermiştir. Geniş avukat kitlesinin çalışma koşulları, mesleki ve sosyal sorunlar ısrarla dile getirilmemektedir. Baro yönetimi, haklarla ilişkilendirmeden, sadece erke dayalı siyaset için ‘ele geçirilmesi gereken’ bir mevzii olarak görülmektedir. Toplumun çoğunluğunu ilgilendiren hak arama mücadelelerinde yurttaşlar, baroların desteğini görememekte, bu süreçte adeta sermaye ve devlete karşı yalnız bırakılmaktadır"


"SİL BAŞTAN BAŞLAMAK GEREK"


Başkan adayı olduğu için heyecan ve gurur duyduğunu belirten Kerestecioğlu, açıklamasını şöyle tamamladı:


“Bizler artık birlikte bir şarkı söylüyoruz, Sil baştan başlamak gerek, sil baştan sevmek gerek diyoruz… Bu şarkıyı bütün topluma yaymak, halkın hak arama özgürlüğünü savunan, her türlü ayrımcılığa karşı mücadele eden, adliye koridorlarında birlikte yaşayarak meslektaşlarımızın sorunlarını çözen, öfke değil barış dilini savunan bir baro için hep birlikte mücadele edeceğiz. Bu demokratik buluşmayla, hep birlikte herkes için adalet demek için İstanbul Barosu Başkanlığı’na adayım."


CT (MK) (FOTOĞRAF)