Bilgi Üniversitesi’nde dünyanın değişik yerlerinden gelmiş öğrencilere İngilizce eğitimi veren öğretim görevlileri 47 yaşındaki Hakan ve 43 yaşındaki Selda Barçın’ın hayatı, 1999 yılında büyükşehirin stresinden uzaklaşarak İzmir’in Foça İlçesi’ne yerleşme kararı almalarıyla değişti. "Burada ne yapacağız" diye düşünmeye başladıklarında arkadaşları Halil Yalta ve Bilgi Aydınbelge’den maddi destek alarak yola çıkma kararı veren çift, Foça’nın zeytin ve üzümüne yöneldi. Bölgenin unutulmaya yüz tutmuş öz ürünlerini yeniden yetiştirme idealiyle Foça Organik Ltd. Şti.’yi kuran çift, 2001 yılında önce organik üretim yaptıkları şaraplık üzüm bağlarını hayata geçirdi. Barçın çifti, bu bağlardan yetişen üzümleri kendi yöntemleri ile Melen şarapçılığın tesislerinde işlediler ve 'Foça' ile 'Phokaia' markalarıyla şarap piyasasına sundular. İki yıl sonra 2003’te bölgenin diğer büyük değeri zeytine el atan çift, 'Phokaia' markasıyla şişeledi.

İtalya’nın bağcılık, şarapçılık çiftliklerindeki yapıları andıran bir mimariyle şaraphanesi, yağhanesi, restoranı, kahvaltı bahçesi ve muhtarlık levhası astıkları yönetim binalarından oluşan bir köy yaratan çift buraya da Taşköy adını verdi.

BİZE DELİ GÖZÜYLE BAKANLAR

Kahvaltı, akşam yemeği imkanları sunulan, içinde bir hayvanat bahçesi bulunan ve çocuk oyun alanları olan Taşköy’ün baş mimarı Hakan Barçın, "Biz ideallerimizi gerçekleştirmenin yanı sıra, bağcılık çalışmalarımızın Foça’yı eskiden olduğu gibi bir şarap merkezi haline getireceğini düşünüyoruz. Zeytin ağacıysa doğanın hediyesidir bize. Üzüm ve zeytini Foça’nın en kıymetlileri olarak yeniden ortaya çıkardık. Başlangıçta bize deli gözüyle bakanlar, üniversitedeki görevlerimizi terk edip buraya gelmemizi şaşkınlıkla karşılayanlar artık biz ne yapabiliriz diye soruyorlar. Temiz ürün ve temiz ticaret ilkesiyle bu yola baş koyduk. Taşköy’de mutluyuz" dedi.

İTALYA’DAN GETİRİLEN MEŞE FIÇILAR

Üzüm, Taşköy’de yüzyıllar öncesindeki gibi doğal ortamında sıkılıyor ve projeyle kurulan dev krom tanklarda dinlendirilip, aroması için İtalya’dan getirilmiş değişik tiplerdeki özel meşe fıçılarda depolanıyor. Zemin altında oluşturulmuş ısı kontrollü mahzende yıllandırılmaya bırakılıyor. Zeytinyağı ise iki fazlı ve Taş baskı yöntemleriyle susuz ve soğuk sıkımla elde ediliyor. Edremit, Foça, Domat ve Memecik zeytinlerinin yanı sıra, kimsenin yüzüne bakmadığı Deliceler ehil ellerde yemelik zeytin ve zeytinyağına dönüşüyor. Ürünler artık 'Taşköy Foça' ve 'Taşköy Phokaia' markaları ile satılıyor. Taşköy, çevre il ve ilçelerdeki okulların öğrencilerine gezdiriliyor.



SG(İÖ/BT)