İşsiz mühendislerin örgütlü isyanı büyüyor. Hükümet’e gazete ilanları ile seslenen mühendisler, sosyal medyayı etkin kullanıyor. Facebook’ta 'Eyvah, oğlum mühendis olacak' sayfasında tepkiler dile getiriliyor. İşsiz Maden Mühendisleri Platformu da imece usulü para toplayarak, gazeteye ilan vermeye hazırlanıyor. Ege Bölgesi’nde çoğu emekli 2 bin 500 üyesi olan Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin Başkanı Muhammet Yıldız, kamu kurumlarında yeterli maden mühendisi istihdam edilmediği için kazaların sıklıkla yaşandığını, işletmelerde müfettiş olarak da çalışabilecek durumda olan maden mühendislerinin istihdam edilmediğini, çoğu kurumda çalışmaların teknik eleman denetim ve gözetiminde yapılmadığını söyledi. Yıldız, "İki yıl önce Bursa’daki grizu patlamasında 19 kişi hayatını kaybetmişti. Bu kazaların nedeni denetimsizlik. Kazalar, kurumlarda yeterli maden mühendisi çalıştırılmamasından kaynaklanıyor. Mühendislik fakültelerinin sayısı çok fazla. Bazı üniversitelerde profesör yok ama bölüm açılıyor. Maden mühendislerinin yarısından fazlası işsiz. Oda olarak meslektaşlarımızın işsizlik komisyonlarıyla iş bulmaları için uğraşıyoruz. İşsiz maden mühendislerinin gazete ilanı için kurumsal olarak bir şey yapamayız ancak kişisel olarak maddi destek vereceğiz" dedi.




--- KUTU ---


Duygusal ilan



İŞSİZ maden mühendisleri, mesleklerinin zorluklarına dikkat çektikleri ilanda, Hükümet’ten kamuda istihdam istedi. Hazırlanan ilanda şu ifadeler yer aldı:

"Madenciler, yeryüzü aydınlansın diye canı pahasına yerin altına iniyor her gün. Kimi evli, kimi genç, kimi yaşlı. Hepsinin yazgısı aynı. Yerin altında, güneşin en uzak gölgesinde çalışıyorlar. Mühendis olma hayalleri ile yıllarca dirsek çürütüyorlar. Okuyup meslek sahibi olabilmek, kendilerine, ailelerine ve milletine faydalı olabilmek, hizmet edebilmek için gece gündüz demeden durmadan çalışıyorlar. Ya sonra. İşte bir gün maden mühendisi mezun oluyor ve hayatın acı gerçekleriyle karşı karşıya kalıyor. İşsizlik. Maden mühendisliği bölümlerinden her yıl bin 200 civarında mezun verilmektedir. Mezun olan meslektaşlarımızın iş bulma olanakları ne yazık ki her geçen gün azalmaktadır. Kamuda ihtiyaç çok olduğu halde yeterince maden mühendisi istihdam edilmiyor. Bu da ölümle sonuçlanan maden kazalarına sebep oluyor. Geçtiğimiz dönem kamuya memur alımlarında sadece yedi maden mühendisi istihdam edildi. Biz işsiz maden mühendisleri olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımıza sesleniyoruz ve kamuda daha fazla istihdam edilmeyi rica ediyoruz. İşsiz maden mühendisleri."