SDÜ Engeliler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin üniversitede öğrenim gören 300 engelli öğrenci için 2011 yılında hayata geçirdiği ‘Engelsiz Kampüs’ projesinin 7 Temmuz'a kadar Isparta'ya entegre edilmesi için çalışma başlatıldı. Projeyle, Isparta nüfusunun yüzde 12.9'unu oluşturan engellilerin önündeki tüm engeller kaldırılacak. Isparta Valiliği, belediye, üniversite ve sivil toplum örgütleri, işbirliği yaparak kentteki altyapıyı engellilere göre yeniliyor. Engelli Kampüs projesiyle üniversite yerleşkesi içerisinde hayata geçirilen ve engelli bireylerin kullanımına sunulan kütüphane, havuz, spor salonları, otopark, özel asansör, akü şarj merkezleri, duraklardaki bilgilendirme panoları, kabartmalı kaldırımlar, sesli trafik ışıkları uygulamasının tamamı ve daha fazlası kent merkezinde de yapılacak.

ALTYAPI YENİLENİYOR

Isparta Valisi Memduh Oğuz ve Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın'ın öncülük yaptığı projenin kent geneline entegre edilmesi için sürdürülen çalışmalar, kısa süre önce başladı. Şu ana kadar trafik ışıklarının tamamı sesli hale getirildi. Kaldırımlardaki engelli rampaları yeniden düzenlendi ve Avrupa standartlarına getirildi. Üst geçitlere ve kamu kurumlarına engelliler için asansör yapılmaya başlandı. Kentin belirli noktalarına engelliler için yeni tuvaletlerin yapımına başlanırken, mevcutlar ise yeniden restore ediliyor.

TÜRKİYE'YE MODEL OLACAK

SDÜ Engeliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Proje Sorumlusu Yusuf Akay, 'Engelsiz Kampüs' projesinin 7 Temmuz 2012'ye kadar kentin tamamında hayata geçirileceğini söyledi. Vali Oğuz ve Belediye Başkanı Günaydın ile sivil toplum örgütlerinin destek vermesiyle birlikte projenin üniversite sınırları dışına çıktığını kaydeden Akay, böylelikle şehir merkezinde engelli rampaları, asansörler, rampalar, tuvaletler ve birçok alanda revizyona gidildiğini anlattı. Kaldırımların engellilerin yürüyebilmesi için kabartmalı hale getirileceğini vurgulayan Akay, "Türkiye'ye model olacak, dünyada da ses getirecek bir kent yaratmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE İLK OLACAK

Engelsiz kampüs uygulamasının bazı üniversitelerde uygulandığını, yine bazı belediyelerin de engellilere yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Akay, şunları söyledi:

"Diğer şehirlerde yapılan çalışmalar bu kadar kapsamlı değil. Bu projenin hayata geçirilmesi için güçlerin birleşmesi gerekiyor. Normal bir insanın ihtiyaçları kadar engelli bir kişinin de ihtiyaçları var. Engelli olarak gördüğümüz ve herkesin her an başına gelebilecek olan bu olguyla alakalı oldukça paylaşımcı olmamız lazım. Konuya hassasiyet göstermeyi insanlığın ana vatanına dönmesi olarak görüyorum. Yapılacak düzenlemeler için bir yasaya da ihtiyacımız yok. Projeyi hayata geçirerek dünya gündemine oturtmaya kararlıyız.”

PROJENİN KAMPÜS AYAĞI

İlk kez 2010 yılında dillendirilen ve 2011 yılında SDÜ yerleşkesinde hayata geçirilen projenin engelli öğrencileri, diğer bireyler kadar özgür kıldığını anlatan Yusuf Akay, "Engellilerin sunulan hizmetlerden faydalanmaları için 'SDÜ Kart' sistemi oluşturduk. Bu kart üniversitemiz engelli bireylerin kullanımına sunduğumuz kütüphane, havuz, spor salonları, otopark, özel asansör, multimedya odaları, akü şarj merkezleri ve duraklardaki bilgilendirme panoları, trafiğin yoğun olduğu yollarda yolun karşısına geçmek gibi birçok alanın özel olarak kullanımını engelli bireylere açıyor" diye konuştu.

Doğu ve Batı yerleşkelerinde SDÜ’nün açık ve kapalı alanlarında da bugüne kadar engellilere dönük hayatı kolaylaştırıcı atılmayan adımların tümünü attıklarını aktaran Akay, görme engelliler için de sesli kütüphane oluşturulacağını belirtti.



ME(HA/İD)