Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 gündür devam eden davanın bugünkü duruşmasının sabahki oturumunda müşteki sanıklar ve tanıkların ifadelerini alan mahkeme heyeti, öğleden sonraki oturumda avukatların sözlü savunmalarını dinledi. Tutuklu sanıkların avukatları müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek tahliyelerini talep ederken, tutuksuz sanıkların avukatları savunmalarında, müvekkillerinin üzerine atılı suçu işlemediklerini belirterek delillerini sundu.

Avukatların savunmalarını vermelerinden sonra iddia makamı tutuklu sanıklardan Mehmet Ateşgül ile Nurkaya Dursun dışındaki tüm tutuklu sanıkların tahliye edilmesini, diğer iki sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Bu talep duruşma salonundaki Ateşgül ve Dursun'un yakınlarını üzerken, iki sanık tahliyelerini yeniden talep etti. Karar için mahkeme Başkanı Nuri Yücel, salonun boşaltılmasını istedi.

Yaklaşık 1 saatlik aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer, temizlik firması temsilcisi Orhan Gürsel Gürbüz, heykeltıraş Elnur Kerimli, işadamları Hüseyin Tüylüoğlu ve Esmani Halı'nın tahliyesine karar verdi.

İki ayrı suç örgütü kurmakla suçlanan Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül'ün 100 bin lira, ihaleye fesat karıştırma, resmi evrakta sahtecilik yapmakla suçlanan reklamcı Nurkaya Dursun'un ise 25 bin lira kefaletle tahliyesi kararlaştırıldı. Tahliye edilen sanıklar için yurtdışına çıkma yasağı konuldu ve duruşmalara gelme zorunluluğu getirildi.

YAKINLARININ SEVİNCİ

Mahkemenin kararı, tutuklu yakınları tarafından sevinçle karşılandı. Tahliye haberini birbirlerine sarılarak kutlayan belediye çalışanları ve MHP mensupları, verilen karardan memnuniyetlerini dile getirdi. Adliye çıkışında karara ilişkin değerlendirmede bulunan Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın, "Türk hakimlerine güvendiğimi söylemiştim. Yargılama sürecinin çok uzun süreceğini sanmıyorum. Bir an önce karar verilecektir" dedi. MHP İl Başkanı İsa Yalçın da karar için 'hayırlı olsun' temennisinde bulundu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 23 Eylül 2011'de Isparta Belediyesi'ne operasyon düzenlemiş, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer, Belediye Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, bazı belediye çalışanları ve belediyenin dışarıdan iş yaptığı 28 kişi gözaltına alınmıştı.

'Çete kurma ve yönetme, resmi evrakta sahtecilik ve ihaleye fesat karıştırma' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 22'si tutuklanmıştı. Soruşturmaya ilişkin iddianamenin Isparta Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesinin ardından MHP İl Başkanı İsa Yalçın ile belediye çalışanları ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 15 kişi, 20 Ocak'ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, 7 kişinin ise tutukluluğunun devamına karar verilmişti.



ME(HA/SS)