Kuşköy'de gerçekleştirilen festivale, Çanakçı Kaymakamı Mehmet Fatih Kara, Çanakçı Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu ile çok sayıda kişi katıldı. Kuşköy Kuşdili Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Başkanı Şeref Köçek’in açılış konuşmasının ardından söz alan Kaymakam Kara, festivallerin insanların bir araya gelerek hasret giderdiği, doğup büyüdüğü topraklara karşı vefa borcunu ödeme imkanını bulduğu önemli kültürel faaliyetler olduğunu anlattı. Köçek, şunları söyledi:

"Festival sayesinde Kuşdili geleneği gelecek nesillere aktarılacak, bu değerin korunması sağlanacaktır. İletişimin en saf ve yalın hali olan Kuşdiline bugünden itibaren kalıcı, modern çağa uygun ve uzun vadeli planlar ve projeler yapmak zorundayız. Kuşdili, UNESCO’nun, 'İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası' aday listesine girerek önemli bir başarı sağlamıştır. En kısa zamanda da asil listeye girmesini hep birlikte ben de çok arzuluyorum."

Konuşmaların ardından ıslıkla (Kuşdili) haberleşme yarışmalarına geçildi. Başvuruda bulunan kadın yarışmacılar rahatsızlıkları nedeniyle katılmadığı yarışmada Yakup Civelek-İbrahim Kodalak ile Mahmut Civelek- Kadir Civelek yarıştı. Yarışmacılar festival alanından 500 metre uzaktaki arkadaşına ıslıkla, 'Şapkanı çıkar', 'El salla', 'Horon oyna', 'Yarın yaylaya gidelim', 'Bana çay kesmeye gel' gibi ifadeleri iletti. Söylemek istediklerini ıslıkla tam olarak ifade eden iki grup da birinci ilan edildi ve altınla ödüllendirildi. 

İzmir’de yaşayan yöre sakini Güller Kodalak ile yarışmacılar, daha sonra ıslıkla haberleşerek gösteri yaptı. Festival halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve yerel sanatçıların konseri ile sona erdi.