ÜLKELERİNDEKİ iç çatışmadan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, kaldığı Kilis ve Gaziantep'teki kamplarda çıkan küçük tartışmalar büyük kavgalara dönüşmeye başladı. İslahiye Kaymakamı Osman Beyazyıldız, çadır kentte dün çıkan olaylarda 17 Suriyeli'nin gözaltına alındığını belirtirken, olayları değerlendiren Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Taner Canatar, insanların alışagelmiş ata topraklarından uzaklaştırılmalarının iç dünyalarında büyük huzursuzluğa neden olabildiğini, kavgaların da huzursuzluğun dışa vuruş şekli olduğunu söyledi.

Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ndeki çadır kent ile Kilis'teki konteyner kentte dün meydana gelen olaylar, dikkatleri buraya yerleştirilen Suriyelilerin üzerine çekti. Önceleri Suriye hükümeti ve Beşar Esad yönetimine yönelik eylemleriyle dikkat çeken Suriyeliler, son dönemde kendilerine sunulan hizmetleri gerekçe göstererek olay çıkartmaya başladı. Dün İslahiye'nin merkeze 4 kilometre uzaklıktaki 7 bin 300 sığınmacının yerleştirildiği çadırkentteki Suriyeliler, ülkelerinden gelen bin 500 Türkmen'in çadırkente yerleştirilmesini protesto etti. Kısa sürede büyük arbedeye dönüşen olaylarda 5'i polis, 1'i asker 7 kişi yaralandı. Türk Bayrağı'nın indirilerek yerine Suriye bayrağı çekildiği de iddia edildi. Polis ve askerlerin müdahalesiyle son bulan olayların ardından Türkmenler, Fevzipaşa Yatılı Bölge ilköğretim okuluna yerleştirildi.

17 SURİYELİ GÖZALTINA ALINDI

Yaşanan olayların ardından çadırkentte kayıt büro ve nizamiye kısmında hasar gören yerler onarılırken, Suriyelilerin dışarı çıkmaması dikkat çekti. İslahiye Kaymakamı Osman Beyazyıldız, çadırkentte çıkan olaylarda Türk bayrağının indirilmediğini söyledi. Beyazyıldız, kampın girişine olaylar sırasında Suriye bayrağı asıldığını, bir vatandaşın da Suriye bayrağını indirerek yerine Türk bayrağı astığını ifade etti. Beyazyıldız, çadırkentte güvenlik tedbirlerinin artırıldığını, olayı çıkaran 17 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Bu arada güvenlik görevlileri olaylar sırasında çekilen kamera görüntülerini incelemeye aldı.

KİLİS'TE ÖNLEMLER ARTTIRILDI

Öte yandan Kilis'in Öncüpınar Gümrük Sahası'ndaki konteyner kentte de benzer olaylar yaşandı. 'Yeterli su verilmediği' gerekçesiyle başlatılan eylemler toplumsal olaya dönüştü. Çöp konteynerlerini yakan Suriyeliler, havaya ateş edilerek durduruldu. 2 polisin atılan taşlarla hafif yaralandığı olaylardan sonra bölgede polis ve jandarma geniş güvenlik önlemi aldı. Konteyner kentte dün de marketlerde işlemlerin ağır yürüdüğü, klima, buzdolabı ve yeteri kadar su verilmediği iddiasıyla eylem yapan sığınmacılar kavga edince polis onlara biber gazı sıkarak müdahale etti.

İÇ HUZURSUZLUKLARINI DIŞARI VURUYORLAR

Türkiye'yi sığının Suriyelilerin son günlerde çıkarttığı olayları değerlendiren Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Taner Canatar, insanların alışagelmiş ata topraklarından, mevcut düzenlerinden uzaklaştırılmalarının iç dünyalarında büyük huzursuzluğa neden olabileceğini söyledi. İnsanların bildik düzene programlı olduğunu belirten Canatar, şu görüşleri dile getirdi:

"Ayrıca topraklarındaki iç savaşın ve orada bıraktıkları yakınlarını kaybetme endişesi yaşarlar. Kaybettiklerine tekrar sahip olamayacakları gibi gelecek korkusu içindedirler. Çocuklarına ve ailelerine arzu ettikleri ortamı sağlayamama ve yabancı topraklardaki akıbetlerinin belli olmaması iç huzursuzluğu arttırır. Bizce sudan neden gibi gözüken nedenler iç huzursuzlukların dışa vurumu olarak ortaya çıkar. Ama iç huzursuzluklarını gösteriş şekilleri tasvip edilemez. Bugüne kadar görmedikleri imkana Türkiye'de kavuşmaları da yaşadıkları güzelliklerden daha fazlasını istemelerine de neden olabilir. Ama isteme şekilleri yanlış."