İl Sağlık Müdürlüğü, Selçuklu Belediyesi ve özel hastaneler tarafından imzalanan protokolle, hayata geçirilen proje kapsamında kamu ve özel hastanelerde çalışan 51 kişi işitme engellilerin kullandığı işaret dilini öğrendi. İşitme engelileri hastanenin kapısında karşılayan görevliler muayene sırasında işeret diliyle anlaştığı hastanın şikayetlerini doktora aktarıyor. Doktor ile hasta arasında iletişimi sağlıyor.

Kursun amacının işitme engellilerin hastanelerde gittikleri zaman iletişimin kuramadıkları için yaşadıkları problemleri asgariye indirmek olduğunu belirten işitme dili eğitmeni Naim Süleyman Tunç Arnas,  şunları söyledi:

"İşitme engelliler hastanelerde genellikle anlaşabileceği bir kişi bulamamaktan şikayet ediyorlar. Bu kapsammda Konya'daki hastanelerden 51 kişi işaret dili kursuna katıldı. 3 aydır devam eden kursun sonlarına yaklaşıldı. Kurs sonunda işaret dilini öğrenen hastane personeline sertifika verilecek. İşaret dilini öğrenen personel de işitme engellilerin bu sorunu ortadan kaldıracak."

Hastenelere müracaat eden tüm engelli hastalar için kolaylık sağlanması yönünde Sağlık Bakanlığı tarafından genelge yayınlandığını ifade eden Kızılay Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Sebehattin Yücetaş da şöyle konuştu:

"Biz de bu genelge doğrultusunda çalışma başlattık. Çalışma kapsamında yürüme engellilerin tekerlekli sandalye ile hastane girişinden itibaren bütün katlara çıkması için gerekli tedbirleri aldık. Asansörlerimize görme engelliler için geldikleri katı bildiren sesli sistem kurduk. İşitme engellilere yardımcı olmak için de bir personelemizi işaret dili kursuna gönderdik. Bu arkadaşımız gelen işitme engellileri hastane girişinde karşılıyor. İşitme engeliler ile temasa geçerek nereye muayene olmak ve ne yaptırmak istediklerini öğrenerek yardımcı oluyor."



MKY(İA/SS)