Mühendislerden Serkan Ürkmez, izlemeye gittikleri işitme engellilerin birkaç maçında tam bir karmaşa olduğunu gördüklerini söyledi. Ürkmez, üzerinde çalıştıkları ve yaptıkları bileklikten hakem ve oyuncularda olacağını anlattı. Diğer mühendis Ali Tunçtan, ise, "Hakemin çaldığı düdüğün sesi bileğindeki cihazla radyo sinyaline dönüşecek ve sporcuların bileğine titreşim gönderecek. Böylelikle aradaki iletişim sağlanmış olacak" diye konuştu.

Selçuk İlçesi’nde oturan Dokuz Eylül Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü mezunu Serkan Ürkmez ile çocukluk arkadaşı Anadolu Üniversitesi aynı bölüm mezunu Ali Tunçtan, işitme engeller için 'Hakemi duy' adını verdikleri titreşimli bileklik yaptı. Kol saati büyüklüğündeki bileklikle işitme engellilerin spor karşılaşmalarında iletişim kurabileceklerini kaydeden GSM network ve optimizasyon uzmanı Ali Tunçtan, şöyle dedi:

"İşitme engellilerin spor faaliyetlerine öncülük eden arkadaşımla maç izlemeye gittim. Oradaki karmaşayı gördüğümde, arkadaşıma engellilerin arasındaki iletişimi sağlamak için bir şey yapılıp- yapılmadığını sordum. Daha önce bazı çalışmalar olmuş ancak, faaliyete geçmemiş. Bunun üzerine çocukluk arkadaşım Serkan’la yaklaşık 6 ay boyunca gece- gündüz demeden çalıştık. Sonunda hakem ve sporcular için titreşimli bileklik yaptık. Hakem düdüğü çaldığında ses kolundaki bileklikte bulunan cihaz aracılığıyla radyo sinyaline dönüşecek ve oyuncuların kolundaki bilekliklere titreşim gönderecek. Böylece hakemle sporcular arasındaki iletişim sağlanmış olacak. Bilekleri iki maçta denedik ve olumlu sonuç aldık. İşitme engelli hakemler için de benzer bileklerden yaptık. Patent almak için müracaatta bulunduk. Bu bilekliklerle iki ayrı işitme engelli takımı, yan yana sahalarda ayrı maçlar yapabilirler."

YENİ PROJE YOLDA

İşitme engellilerin talepleri doğrultusunda yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Tunçtan, şimdiki hedeflerinin kapı zili ya da herhangi bir alarm gibi seslerin duyulmasını sağlacak genel amaçlı bir alarm ve çağrı cihazı yapmak olduğunu anlattı. Ali Tunçtan, şöyle devam etti:

"Çalışmalarımızı sürdürüyoruz bu cihaz da bileklik şeklinde olacak. Titreşimli bileklikler çok hafif, şarjlı pillerle çalışıyor, aynı zamanda birlikte şarj edilebiliyor. Sporculara zarar vermemesi için özel bir kılıf içine yerleştirdik. Bileklerin açılıp kapanmasına gerek yok, içinde hareket algılayıcı sensörler var. Yalnızca futbol değil, basketbol ve voleybol gibi bir çok branşta kullanılabilir."

Söz konusu titreşim bilekliklerinin yaklaşık 170 TL’ye mal olduğunu kaydeden Ürkmez ile Tunçtan, seri üretim yapıldığında fiyatın 50 TL’ye kadar düşeceğini, sponsor desteği beklediklerini ekledi.



VE(İÖ/İD)