19 Mayıs İşitme Engelliler İlköğretim Okulu’nda görev yapan sınıf öğretmenleri Hakan Kiracı, Celal Otlak ve Ayşe Boz, öğrencilerin kelime dağarcıklarını zenginleştirmek için resimli Türkçe sözlük hazırladı. 1 yıl süren çalışmanın ardından öğretmenler resimli sözlüğü okulda eğitim gören 60 öğrenciye dağıttı. 106 sayfa olan sözlükte bin 650 kelimenin anlamı resimlerle açıklanıyor.

Sözlükte kelimelerin alfabetik sıralandığını söyleyen 4'üncü sınıf öğretmeni Celal Otlak, "Dersler sırasında gördük ki çocuklar karşılaştıkları kelimelerin pek çoğunun anlamını bilmiyor. Kelimeleri çocuklara nasıl daha kolay öğretebiliriz diye araştırırken kelimeleri resimlerle desteklemeyi düşündük. Her kelimenin altına onu anlatan bir resim yerleştirdik. Çocuklar kelimeleri çağrıştıran resimleri gördüklerinde hafızalarında daha kolay kalıyor. İşitme engelli çocuklar için görsel öğretimin çok faydalı olduğunu bildiğimiz için böyle bir çalışmayı yaptık. Türkiye’de bu çalışmanın başka bir örneği yok" dedi.

5’inci sınıf öğretmeni Hakan Kiracı da sözlüğü derslerde kullandıklarında öğrencilere çok büyük bir katkı verdiğini gördüklerini belirterek, "Çocuklar şu an bu sözlüğü rahatlıkla kullanabiliyor. Bizde derslerdeki gelişimlerini görebiliyoruz" diye konuştu.



YK(İS/CK)