Fethiye Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kursta işitme engellilerin sosyal yaşama katılımının kolaylaştırılmasının yanı sıra devlet dairelerinde zorlanmadan iletişim kurabilmesinin sağlanması amaçlanıyor. İşitme engelli olmayan farklı meslek gruplarından kursiyerler, işaret dilini öğrenerek hem işitme engellilerle iletişim kurmak hem de yeni bir meslek dalına adım atmak istiyor. Asıl mesleği fizik öğretmenliği olan Kezban Karaduru tarafından verilen 'İşaret Dili' kursunda katılımcılara günlük hayatta kullandıkları işaretleri kelimelere dönüştürerek işitme engellilerle nasıl iletişim kuracakları öğretiliyor. Gösterilen işaretleri aynen tekrar ederek notlar alan kursiyerler, işaretleri cümle içinde kullanarak pekiştiriyor.

Gelecek yıl mart sonu itibariyle işaret dili sertifikalarına kavuşacak kursiyerlerin işitme engellilerle çevirmen olarak iletişim kurabileceği kaydedildi. Yolda karşılaştıkları işitme engelli vatandaşlarla sohbet etmek istediklerini anlatan kursiyerler, engelsiz bir insanla konuşmanın onlara tüm engellerini unutturabileceğini söyledi.

Kursiyerlerden İngilizce öğretmeni Ahu Sapmaz, farklı dilleri konuşabilen insanlarla bir şekilde anlaşabildiklerini, önemli olanın konuşamayan insanlarla anlaşmak olduğunu söyledi. Ailesinde işitme engelli kimse olmadığını anlatan Sapmaz, sokakta karşılaştığı engelli insanlarla anlaşmak ve onların sorunlarına yardım edebilmek için bu kursa geldiğini anlattı.

'ENGELLİ MAHKUMLARLA KONUŞMAK İSTİYORUM'

Fethiye Kapalı Cezaevi'nde 2'nci müdür olarak görev yapan Hakan Turan, cezaevine gelen işitme engelli mahkumlarla konuşmak için kursa geldiğini aktardı. Engelli mahkumlarla iletişim kurmanın zorluklarına değinen Turan, bu sorunu ortadan kaldırmak için işaret dilini öğrenmek istediğini söyledi.

'İŞİTME ENGELLİ HASTALARIM VAR'

Hemşire Sevgi Meteriz ise aile hekimliği uygulaması sonrasında işitme engelli hastalarla yaşadıkları iletişim sorunlarının bu kursa başlamasında etkili olduğunu dile getirdi. Hastaları arasında işitme engelli bir aile olduğunu belirten Meteriz, “Aileyle gerektiği gibi anlaşamıyoruz. Hep bir şeyler eksik kalıyor. Ya onlar bize dertlerini anlatamıyor, yada biz onlara kendimizi ifade edemiyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmak kursa başladım" diye konuştu.

'KURSİYERLER YENİ BİR MESLEK KAZANIYOR'

İşaret dili öğretmeni Kezban Karaduru, kursiyerlerinden son derece memnun olduğunu söyledi. İşitme engeli olmayan hatta ailelerinde işitme engelli kimse olmayan öğrencilerinin azimlerini görünce şaşırdığını kaydeden Karaduru, 3 ay sonra kursiyerlerinin işitme engelli bireylerle konuşur hale geleceğini aktardı. Kursiyerlerin içinde işitme engelli kimsenin bulunmadığını anlatan Karaduru, "Her biri farklı meslek dallarında çalışan insanlar. Buraya geliyorlar çünkü günlük hayatta karşılaştıkları işitme engelli vatandaşlarımızın ağzı olmak, onların sorunlarını paylaşmak istiyorlar. Üniversite mezunu olmuş atama bekleyen arkadaşlarımız da var. Onlar da atama sürecinde kendilerine yeni bir meslek edinmek hedefindeler. Amacımız işitme engellilerin toplum yaşamında normal bir hayat sürmesini sağlamak" diye konuştu.