'MESİAD Yılın İşadamı ve Girişimci Ödül Töreni, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Törenin açış konuşmasını yapan MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, MESİAD olarak ödüllerle farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirterek, kentin istihdamına ve sosyal hayatına katkı verdiklerini söyledi. Törenin sonunda söz alan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin gelecekle ilgili hiçbir kaygısının bulunmadığını belirterek, "Çünkü ekonomik beklenti yönetme sanatıdır. Bugün Türkiye son 8 yılda 115 milyar dolar yabancı doğrudan sermaye almışsa, 80 yılda almış olduğu toplam doğrudan yabancı sermayenin 8 katını 8 yılda almışsa, bu işin tek karşılığı vardır. Sanayici, yabancı yatırımcı, girişimci bir ülkeye yatırım yaparken geri dönüş 15-20 yıldır. Gelecekle ilgili sorunun cevabı, Türk sanayisinin yaptığı 238 milyar liralık yatırım ve son 8 yılda Türkiye'ye yüzde 70'i Avrupa'dan gelen uluslararası doğrudan sermayenin yatırım yapmasıdır. Türkiye'nin istikrarına, güvenine geliyorlar. 75 milyon genç, 29 yaş ortalaması olan nüfusa, lojistiğine, ekonomisine geliyor. Türkiye'nin giderek artan marka değerine geliyorlar. Dünyanın küresel krizden geçtiği, hayat ünitesine bağlandığı bir ortamda 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye Türkiye'nin geleceğinin en önemli işareti oldu. Türkiye geçen yıl cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kırdı. Çin'den sonra Arjantin'i saymazsak dünyada en hızlı büyüyen yüzde 8.5 büyümeyle, adeta bir ekonomi tarihi dersini dünyaya veren bir yapı elde etti" dedi.

Cari açık konusunun asla hafife alınmayacak önemli bir konu olduğunu ifade eden Çağlayan şöyle konuştu:

"Dış ticaret gelirlerimiz ve giderlerimiz arasında fark var. Cari açıkla ilgili önemli tedbirler alıyoruz ama bunu çözmenin 2 önemli yolu var. Bir gelirinizi, ihracatınızı artıracaksınız, diğer taraftan ithalata bağımlılığı azaltacaksınız. Türkiye'nin yaptığı ithalatla verdiği cari açık son 8-10 yılın sonucu değil. Geçmişte Türkiye'nin bir sanayi stratejisinin, politikasının olmayışının, teşviklerinin sanayi envanterine bağlı olmayışının sonucudur. Bugün Türkiye benim Sanayi ve Ticaret Bakanı olduğum dönemde bir ilki gerçekleştirdi. Bir sanayi envanterimiz var. 27 sektörde uluslar arası rekabet analizi yaptırdık. Sanayi stratejisi oluşturduk. Girdi tedarik stratejimiz var. Türkiye niye ithalata bağlı. Öyle bir yanlış noktaya gelindi ki neredeyse ihracat yapmayın yoksa ihracata dayalı ithalat patlıyor denildi. Bilmeyen kişilerin açıklamaları moral bozuyor. Niye ithalat yaptığımızın önemli ipuçları var. Geçen yıl 241 milyar dolar ithalat yaptık. 105 milyar dolar dış ticaret açığı verdik 135 milyar dolarlık mal ihracatımıza rağmen. Niye açık verdik? Zaman zaman söyledik bu ithalatları benim mezardaki babam mı yaptı. Bu ithalat Türkiye'nin geçmişte sağlıklı bir enerji politikası olmaması nedeniyle enerjide madde bağımlısı gibi doğalgaza bağımlı olması nedeniyle enerjide 54.1 milyar dolar ithalat bedeli ödedik. Bir önceki yıl 38.5 milyar dolar enerji bedeli ödedik. Bu yılın başında petrol fiyatları 125 dolarlara kadar çıktı. Bugün 100 dolar seviyesinin altına girdi."

Türkiye'nin geçmişte yapılmamış olan sanayi politikası nedeniyle sanayicinin yüzde 43 oranın da ithalata bağımlı hale geldiğini kaydeden Çağlayan, "Türkiye enerjide dışa bağımlılığını bitiremezse sorun devam eder. CHP, MHP, hepimiz nükleer enerjiyi programımıza koyduk. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmaktan, enerji fiyatlarındaki artışı azaltmaktan bahsediyoruz. Petrol fiyatları yükseldi enerji fiyatları yükseliyor. Bugün nükleer konusunda sıkıntı varsa dünyanın her yerindeki nükleerin ülkemize zararı var. Başka türlü enerjiyi ucuzlatma söz konusu olamayacak" dedi.

Bakan Çağlayan'ın konuşmasının ardından ilk olarak yılın girişimcilerine ödülleri verildi. Ardından yılın işadamlarına ödülleri dağıtıldı. Törende Vali Güzeloğlu'na 'Yılın Valisi Ödülü', Bakan Çağlayan'a da 'Yılın Büyük Hizmet Ödülü' verildi.

ME (CK/SSA)