Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, İzmir'deki Fransız Konsolosluğu'nda düzenlenen törenle Arkas Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'a 'Officier dans l'Ordre National du Merite' nişanını takdim etti. Törende konuşan Büyükelçi Laurent Bili, Lucien Arkas'a daha önce 1998 yılında Chevalier dans l'Ordre National du Merite, 2005 yılında da Chevalier dans l'Ordre National de la Legion d'honneur nişanı takdim edildiğini hatırlattı. Bili, "Lucien Arkas'ın, 'Chevalier' ünvanından sonra 'Officier' ünvanına yükseltilmesi, Türkiye'nin ve Akdeniz'in temel ekonomik aktörlerinden birine ve Türkiye ile Fransa arasındaki dostluğun yorulmaz bir öncüsüne duyulan minnetin bir ifadesidir" dedi.

Ailesi 300 yıl önce Marsilya'dan İzmir'e gelen Lucien Arkas'ın İzmir'in ekonomik ve kültürel başarısına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Büyükelçi Bili, 19 yaşında şirketin başına geçen işadamının ileri görüşlülüğü ve Akdeniz dünyasını iyi tanıması sayesinde uluslararası ticaretteki değişimleri önceden sezdiğini ve bugün Arkas'ı 55 şirketi, 6 bin 300 çalışanı olan uluslararası bir holding büyüklüğüne ulaştırdığını söyledi.

Büyükelçi Laurent Bili, "Türkiye'deki Fransız Ticaret Odası ve 1984 yılından beri üyesi olduğunuz Fransa Dış Ticaret Müsteşarları Türkiye birimi bünyesinde Türkiye'ye Fransa'ya olan desteğinizi her zaman gösterdiniz. Sadece ticari açıdan değil Türkiye'deki Fransız kültürü ve varlığına da destek oldunuz. Sizin sayenizde İzmir tarihi mirasının bir parçası olan Fransız Konsolosluk binası yeni bir hayata kavuştu. Toplum yararına yaptığınız tüm çalışmaları burada teker teker saymam mümkün değil. Şahsi ve mesleki yolculuğunuza, ailevi ve kültürel mirasınıza duyduğunuz sadakate ve Fransa-Türkiye dostluğuna yaptığınız katkılara duyulan minnetin ifadesi olarak Fransa Cumhurbaşkanı tarafından verilen yetkilere dayanarak sizi Officier dans d'Ordre National du Merite nişanı ile onurlandırıyoruz" diyerek Lucien Arkas'a nişanı takdim etti.

Lucien Arkas ise hayatı boyunca gerek ticari gerek kültürel konularda imkanlar dahilinde Fransa ve Türkiye ilişkilerinin gelişmesine katkı koymaya çalıştığını kaydetti. İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için sadece ticaretin yetmeyeceğini aynı zamanda kültürel işbirliklerinin de önemli olduğu inancıyla hareket ettiğini belirten Arkas, şunları söyledi:

"Fransızca'nın genç nesiller tarafından öğrenilmesi için Fransızca eğitim veren Orion Vakfı'na ait Piri Reis İlköğretim Okulları'nın binalarının yapılmasını maddi ve manevi olarak desteklemekten her zaman mutluluk duydum. Bunun yanında şehir içindeki tek frankofon anaokulu olan Bonbonniere- Küçükev'in eşim tarafından kurulmuş olması benim için memnuniyet vericidir. İzmir'in çok az kalmış tarihi güzel binalarından biri olan içinde bulunduğumuz konsolosluk binasının restorasyonu karşılığı Fransız devleti tarafından kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas'a tahsis edilmesi İzmir'in yeni bir kültür merkezi kazanmasına vesile oldu. Eski bir İzmirli olarak bu değerleri topluma kazandırmaktan ve aynı zamanda iki ülke ilişkilerinin gelişimi ile toplumların yakınlaşmasına katkı koyabilmekten gurur duyuyorum. Fransız devletinin tüm bu çalışmalar sonrasında şahsıma üçüncü kere takdim ettiği nişana layık görülmekten onur duyduğumu ifade etmek isterim. Bu vesileyle Saygıdeğer Büyükelçi Laurent Bili'ye şükran ve teşekkürlerimi sunarım."



MK(AÖ/CK)