İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından Metro Turizm’in sahibi işadamı Galip Öztürk ve Başbakanlık Müşteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek’in de aralarında bulunduğu 70 şüpheli hakkında çıkar amaçlı suç örgütü kapsamında hazırlanan 377 sayfalık iddianame İstanbul Bölge 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede, Galip Öztürk 1 numaralı sanık, Abdülkerim Emek ise 59 numaralı sanık olarak yer alıyor.


ÖZTÜRK KAÇMAK İSTERKEN YAKALANDI


Soruşturma kapsamında Mart 2012’de operasyon yapılacağını öğrenen Galip Öztürk’ün Hollanda’ya kaçmak istediği, THY’den bilet aldığı ama havalimanında yakalanabileceği düşüncesiyle Bulgaristan üzerinden kaçmak üzere evinden ayrıldığı sırada yakalandığı belirtildi.


RAKİPLERİNİ ‘SİYASİ BAĞLANTILARI İLE SAF DIŞI BIRAKTI


İddianamede Öztürk’ün rakiplerini bürokratik, adli ve siyasi bağlantıları aracılığıyla saf dışı bıraktığı ve iflasa zorladığı, bu konuda Metro Turizm hakkında rekabet kurulu tarafından yürütülen çok sayıda soruşturma olduğu ve suç örgütünün var olan gücü nedeniyle bazı otobüs firmalarının iflas etmemek için Metro Turizm ve Galip Öztürk’ü şikayet etmekten çekindiği anlatıldı.


SUÇ ÖRGÜTÜNÜN KAMU GÖREVLİLERİYLE BAĞLANTILARI


İddianamede Öztürk’le ilgili olarak “Metro turizme yönelik haksız rekabet yaptığı gerekçesi ile hakkında açılan soruşturmalardan kurtulmak amacıyla bürokratik bağlantılarını harekete geçirdiği, bünyesinde çalıştırmış olduğu bürokratlar vasıtasıyla bürokratların eski kurumundaki ilişkilerini kullanmak suretiyle soruşturmalara etki etmeye çalıştıkları görülmüştür" denildi.


“EMEK ÖRGÜT MENSUBU GİBİ ÇALIŞTI"


İddianamede, Galip Öztürk'ün sermaye piyasası kanununa muhalefet etmesi nedeniyle hakkında değişik zamanlarda soruşturmalar yapıldığı, kamuoyunda keriz silkeleme operasyonu olarak da bilinen borsa manipülasyonu soruşturmasında hakkında işlem yapıldığı, SPK tarafından borsada işlem yapma yasağı konduğu belirtildi. Galip Öztürk'ün sermaye piyasası kanununa göre usulsüz yapmış olduğu faaliyetlerinde hakkında inceleme yapılmasını engellemek amacıyla sermaye piyasası kurulu üyeleriyle ilişki kurmaya çalıştığı, bu kapsamda eski SPK üyesi şimdiki Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Emek'in bir örgüt mensubu gibi örgüt lehine çalışma yürüttüğü, Abdülkerim Emek şahsi ilişkilerini de kullanarak SPK üyesi V. E. ile irtibata geçtiği, bazı hususların V. E. vasıtasıyla halledildiği, bu amaçla suç örgütünün SPK üyelerine hediyeler gönderdiği ifade edildi. Abdulkerim Emek’in İstanbul’a geldiği dönemde Galip Öztürk’e ait otellerde ücretsiz olarak ağırlandığı da iddianamede vurgulandı.


DANIŞTAY GENEL SEKRETERİNE HEDİYE


İddianamede “Örgütün tespit olunan eylemleri" başlıklı bölümünde “Danıştay Genel Sekreteri H.P.’nin menfaat temin etmesi için azmettirerek adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs edilmesi" ilk sırada yer aldı. İddianamede “Çıkar amaçlı suç örgütünün lideri Galip Öztürk'ün talimatıyla şüpheliler Sevgi Mert, Nedim Korhan Şengün, Necmi Hatipoğlu ve Fahrettin Bayraktar’ın rekabet kurumu tarafından verilen cezanın iptali için H.P.’ye ulaşarak hediyeler alarak yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlamaya azmettirme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri kanaatine varılmıştır" dendi. H.P. hakkında dosya tanzim edilerek Danıştay Başkanlığı’na gönderildiği de iddianamede yer aldı.


SAVCIYA DÜZENLİ PARA VERDİLER


İddianamede örgütün gerçekleştirdiği 2. eylem “Cumhuriyet Savcısı M.E.'ye suç örgütü mensupları tarafından yetkili olmadığı bir iş için düzenli olarak yarar sağlamasına azmettirme ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddiası yer aldı. İddianamede “Çıkar amaçlı suç örgütünün lideri Galip Öztürk'ün bilgisi ve onayı dahilinde örgüt üyeleri Murat Araz ve Mehmet Can Yalamanoğlu'nun örgüt üyelerinin işlerini takip etmesi için M.E'ye düzenli olarak para verdiği, bu şekilde şüphelilerin yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlamaya azmettirme ve Önder İçer’in adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu işledikleri kanaatine varılmıştır" denildi.


İŞTE ÖRGÜTÜN 16 EYLEMİ


İddianamede örgütün gerçekleştirdiği iddia edilen diğer eylemler tek tek sıralandı. İddia olunan eylemler şöyle:

Beykoz Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü A.R. T.'ye rüşvet verilmesi ve bu rüşvete aracılık etmek, İtfaiye Müdürlüğü görevlisine onay karşılığında rüşvet vermek için anlaşma, Metro Holding binasının Beykoz belediyesine ait bölümünü tahliye ettirmek isteyen Beykoz Belediye Başkanı Y. Ç.'nin tehdit edilmesi, Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi, Galip Öztürk ve Turgut Öztürk hakkında yapılan uyuşturucu madde temin etmek ve kullanmak suçlarından dolayı yapılan soruşturmaları etkilemeye teşebbüs edilmesi, Samsun Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser yardımcısı L. K.'nın tehdit edilmesi eylemi, Gazeteci S. S. ve B. G.'nın tehdit edilmesi, Gazeteci M. B.’ya yönelik tehdit eylemi, Polis memuru H. K. ve G. Y. tarafından gizliliğin ihlal edilmesi, Bolu otogarı ihalesine fesat karıştırmak, H. Z.’ye ait arazinin işgali, Cafer Usta isimli iş yerinin yağmalanması, Ayvacık toplu taşıma ihalesine fesat karıştırılması, belediye başkanı M. B.'ye rüşvet verilmesi, İstanbul 19. ağır ceza mahkemesinde Galip Öztürk'ün yargılandığı davayı etkilemeye teşebbüs, Harem otogar ihalesine fesat karıştırılması, İMKB’de manipülasyon yapılması.


İddianamede Galip Öztürk’ün “Örgüt kurmak ve yönetmek, yetkili olmadığı için yarar sağlamaya azmettirmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek, rüşvete azmettirmek, tehdit, ihaleye fesat karıştırmak, hakkı olmayan yere tecavüz, yağmaya azmettirmek ve silah bulundurmak" suçlarından 55 yıldan 145 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Abdülkerim Emek’in ise “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmekö suçundan 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.


(BB)