Türkiye İş Bankası’nın 5 yıl önce başlattığı, Türkiye’nin 81 ilinde 2 milyon 205 bin fidanın dikildiği “81 İlde 81 Orman” projesinin fidan dikimleri tamamlandı. 81 İlde 81 Orman projesinin sonuçlarının değerlendirildiği toplantıya İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, TEMA Vakfı Onursal Başkanları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Deniz Ataç ile TEMA Vakfı Genel Müdürü Serdar Sarıgül katıldı.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası olarak 81 İlde 81 Orman projesinin dikim aşamasını tamamlamış olmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek, “TEMA Vakfı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı işbirliğinde Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a 81 ilimizde 81 orman kurduk.” dedi. 81 İlde 81 Orman projesinin fidanların bakımı da dikkate alındığında 10 yıllık bir süreyi kapsadığını hatırlatan Ersin Özince, Türkiye’nin en büyük kurumsal çevre projelerinden birini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Konuşmasında dünyada ve Türkiye’de meydana gelen çevre sorunlarına değinen Ersin Özince, “Eğer ormanlarımızı korursak, kaybettiklerimizin yerine de yenilerini koyarsak havamızı, suyumuzu, bitkilerimizi, hayvanlarımızı ve kendimizi korumuş olacağız. Hepimizin ortak geleceği için yapacağımız en iyi şeylerden biri de fidan dikmektir” dedi.

“Dikilen fidanlar kaderlerine terk edilmeyip, 5 yıl boyunca bakımları yapılıyor”

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise, 81 İlde 81 Orman projesinin ülkenin ve dünyanın giderek ağırlaşan çevre sorunlarına dikkat çekmek, sorumluluk alma konusunda kişi ve kurumlara örnek olmak, başta çocuklar olmak üzere kamuoyunda bilinç oluşturmak amacıyla hayata geçirildiğini söyledi.

Adnan Bali, “Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve TEMA’nın titiz çalışmalarıyla her ilde hangi ağaçların uygun olacağı araştırıldı, en doğru dikim için toprağın, iklimin kendine özgü özellikleri gözetildi, erozyonla mücadele için teraslama çalışmaları yapıldı, özetle 23 farklı türde 2 milyon 205 bin fidanı tek tek, özenilerek bin 500 hektar alana dikildi” dedi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Deniz Ataç ise 81 ilde 81 Orman projesinin, devlet, özel sektör ve sivil toplum ortak çalışmasının en başarılı projelerinden biri olduğunu belirterek, “İş Bankası yönetimi, önemli bir kaynağı ağaçlandırma faaliyetlerine aktararak tüm kuruluşlara örnek oluşturmuştur.” dedi.

Türkiye'de kişi başına düşen verimli orman alanının 0,16 hektar olduğuna dikkat çeken Deniz Ataç, “Dünya ortalamasının ise 0,6 hektar olduğunu hatırladığımızda, daha çok yapılacak işimiz olduğunu görüyoruz. TEMA Vakfı olarak tüm kişi ve kuruluşları, benzer örnek oluşturmak üzere, 2013 yılında fidan dikmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

81 İlde 81 Orman projesi, 2009 yılında SABRE (Superior Achievement in Branding and Reputation) ve Active Academy Ödüllerine, 2010 yılında Altın Pusula Ödülü’ne, 2011 yılında Stevie Uluslararası İş Ödüllerine, 2012 yılında ise Impact Awards’ta Çevre Alanındaki En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü ve International Green Apple Environment Awards’ta Green Apple Ödülü’ne layık görüldü.