Kuşadası’nda bir restoranda çalışan garson R.Ç., İrlandalı Shanon Graham ile arkadaş olup, evlilik planları yapmaya başladı. Kızı ve kadın arkadaşıyla birlikte ilçeye tatile gelen anne Marian Elizabeth Graham, iddiaya göre evliliğe karşı çıktı. Bunun üzerine R.Ç., geçen Ağustos ayında, kız arkadaşının tek başına yat turuna gitmesini fırsat bilerek, annesi Marian Elizabeth Graham ve tatile geldiği arkadaşı 50 yaşındaki Cathy Dinsmore’u taksiyle alışveriş merkezine götürme bahanesiyle İzmir’deki babası E.Ç.’nin bakkal dükkanına getirdi. Babasının otomobilini alan R.Ç., iddiaya göre, iki İrlandalı kadını alışveriş merkezi yerine Buca Gökdere Köyü yakınliarındaki ağaçlık alana götürdü. R.Ç., burada Graham’ı 17, Dinsmore’u 35 yerinden bıçaklayıp öldürdü, olayın ardından döndüğü Kuşadası’nda elbiselerini değiştirdi. Yat turundan dönen Shanon Grahaman, annesini bulamayınca polise haber verdi. Harekete geçen polis R.Ç.’yi gözaltına aldı. Önce suçlamaları kabul etmeyen R.Ç., daha sonra iki kadını öldürdüğünü itiraf etti. Gösterdiği yerde 2 kadının cesetleri bulundu. R.Ç., tutuklanırken, ölen 2 kadının cenazeleri, İrlanda’da toprağa verildi.

R.Ç. hakkında iki kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle 1'inci Ağır Çocuk Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Bugün yapılan 3'üncü duruşmaya tutuklu sanık R.Ç., avukatı Aydoğan Yolyapan, ölen İrlandalılar'ın aile avukatı Barış Kaşka, katıldı. Duruşmada R.Ç. için Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi’nden gönderilen yaş tespiti Sağlık Kurulu Raporu okundu. 7 doktorun oybirliğiyle hazırlanan raporda R.Ç.’nin 22 yaşında olabileceği yeraldı. İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, "R.Ç. suç tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuştur. Mahkemece görevsizlik kararı verilmesini, normal ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını istiyoruz" dedi. R.Ç.'nin avukatı Aydoğan Yolyapan ise yaşla ilgili gelen raporu kabul etmediklerini, Adli Tıp'tan yeni rapor alınmasını istedi. Cumhuriyet savcısı da aynı yönde istekte bulundu.

Mahkeme heyeti de talepler doğrultusunda R.Ç.'ye yeni rapor alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu 2'nci İhtisas Dairesi'ne gönderilmesine karar verip, duruşmayı 7 Haziran'a erteledi.

Avukat Barış Kaşka, yakınlarını kaybeden İrlandalı ailelerin tek isteğinin adaletin yerini bulması olduğunu ve Türk adaletine güvenlerinin tam olduğunu belirterek ailelerin bu gelişme karşısında mutlu olduklarını da belirtti. Kaşka, duruşma sonrası davayı izlemeye gelen İrlandalı ailelerle kısa bir açıklama yaptı. İlk duruşmada alınan kararda, R.Ç.'nin babası E.Ç. de tutuklanmıştı. E.Ç.’nin tutuklanmasına, davada gizli tanık olarak dinlenen bir kişinin ifadelerinin neden olduğu, gizli tanığın ifadelerinin ardından, E.Ç.’nin, azmettirdiği cinayetlere katıldığı öne sürüldü. Baba, E.Ç., hakkında henüz bir dava açılmadı.



BK(İÖ/İD)