Kuşadası'nda bir restoranda çalışan garson R.Ç., İrlandalı Shanon Graham ile arkadaş olup, evlilik planları yapmaya başladı. Ancak kızı ve kadın arkadaşıyla birlikte ilçeye tatile gelen anne 54 yaşındaki Marion Elizabeth Graham, iddiaya göre bu evliliğe karşı çıktı. Bunun üzerine R.Ç., geçen yıl ağustos ayında kız arkadaşının tek başına yat turuna gitmesini fırsat bilerek, annesi Marion Elizabeth Graham ve tatile geldiği arkadaşı 50 yaşındaki Cathy Dinsmore'u alışveriş merkezine götürme bahanesiyle İzmir'e getirdi. İzmir'de yaşayan babasının otomobilini alan R.Ç., iki İrlandalı kadını alışveriş merkezi yerine Buca Gökdere Köyü yakınlarındaki ağaçlık alana götürdü. R.Ç. burada Graham'ı 17, Dinsmore'u 35 yerinden bıçaklayıp öldürdü. Olayın ardından döndüğü Kuşadası'nda elbiselerini değiştirdi.

Yat turundan dönen Shanon Grahaman, annesini bulamayınca polise haber verdi. Harekete geçen polis R.Ç.'yi gözaltına aldı. Önce suçlamaları kabul etmeyen R.Ç., daha sonra iki kadını öldürdüğünü itiraf etti. Gösterdiği yerde de iki kadının cesetleri bulundu.

SANIĞA KEMİK TESTİ

Adliyeye sevkedilen R.Ç., savcılıkta ve nöbetçi mahkemedeki ifadelerinde suçunu kabul ederek, anne Graham'ın kendisini ve kızını kıskandığını, ayırmak istediğini, bu nedenle öldürdüğünü ileri sürdü. Tutuklanan R.Ç. hakkında, 'iki kişiyi tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan iki kez ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası istemiyle dava açıldı. İzmir 1'inci Ağır Çocuk Ceza Mahkemesi'nde geçen 29 Aralık'ta yapılan ilk duruşmaya Graham'ın kızı Shanon Graham ile ölenlerin yakınları, İrlanda ataşesi ve tutuklu sanık R.Ç. katıldı. İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, R.Ç.'nin 22- 23 yaşlarında olabileceğini, bu hususla ilgili ellerinde somut deliller olduğunu mahkemeye bildirdi. Mahkeme heyeti de yaş tespiti için kemik testi yapılmasına karar verdi.

'BULGULAR 22 YAŞLA UYUMLU' RAPORU

Suça sürüklenen R.Ç., İzmir Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi'ne gönderilerek el ve ayak bileklerinin pelvis grafisi ile alt ve üst çeneyi içine alacak şekilde panaromik grafisi çekilmek suretiyle yaş tespiti yapılması sağlandı. İkinci duruşmaya yetişmeyen, bununla ilgili sağlık kurulu raporu, önümüzdeki çarşamba günü yapılacak olan davanın üçüncü celsesi öncesi mahkemeye ulaşıp, dava dosyasına girdi. Mahkemeye gelen ve 7 doktorun imzası bulunan sağlık kurulu raporuna göre bulguların 22 yaş sonucu ile uyumlu olabileceğine oybirliğiyle karar verildi.

AVUKAT: BEKLEDİĞİMİZ SONUÇTU

İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, bunun bekledikleri bir sonuç olduğunu belirterek, duruşmada, davanın bu yaş tespiti doğrultusunda, normal ağır ceza mahkemesine gönderilmesini isteyeceklerini belirtti. Avukat Barış Kaşka, yakınlarını kaybeden İrlandalı ailelerin tek isteğinin adaletin yerini bulması olduğunu ve Türk adaletine güvenlerinin tam olduğunu belirterek, ailelerin bu gelişme karşısında sevindiklerini belirtti. Kaşka, raporla ilgili gelişmeyi İrlanda'da bulunan müvekillerine telefonla bildirdiğini de söyledi.

BABA DA TUTUKLANMIŞTI

R.Ç.'nin gerçek yaşının tespiti için karar verilen ilk duruşmada, babası Eyüp Ç. de tutuklanmıştı. Eyüp Ç.'nin tutuklanmasına, davada gizli tanık olarak dinlenen bir kişinin ifadelerinin ardından karar verildiği öne sürüldü. Gizli tanığın ifadelerinde E.Ç.'nin oğlunu azmettirdiğini, cinayetlere iştirak ettiğini söylediği iddia edildi. Baba E.Ç. hakkında henüz bir dava açılmadı.

BK(AÖ/COŞ)

R.Ç.:Recep Çetin

E.Ç.:Eyüp Çetin