Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İEEE Kulübü tarafından '2 günde şirket-i alem' adlı etkinlik kapsamında düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak televizyon sunucusu İrfan Değirmenci katıldı. ESOGÜ Kongre Merkezi'ndeki söyleşiyi İrfan Değirmenci'nin babası Kemal Değirmenci, annesi Ülkü Değirmenci, Kanal D televizyonundan çalışma arkadaşları, prodüktör Buluş Akpolat, editör Ertuğrul Albayrak ile çok sayıda üniversite öğrencisi izledi.

SABAH HABERLERİNİN İZLENEBİLDİĞİNİ FARK ETTİRDİK

İrfan Değirmenci, işini severek yaptığını ve her gün insanlara taze haberler verdiklerini söyledi. Hem mektepli hem de alaylı olduklarını ifade eden Değirmenci şöyle konuştu: "Sabah haberlerini Kanal D televizyonunda son 2 yıldır biz hazırlıyoruz. Biz televizyon patronlarına sabah haberlerinin izlenebildiğini fark ettirdik. Şimdi hemen hemen her kanalda bir sabah haberi var. Hepsi gelen seyirci mesajlarını okumaya çalışıyor. Hepsi doğaçlama konuşmaya çalışıyor. Sizler izlediğiniz sürece biz haber sunmaya devam edeceğiz. Bildiğimiz iş bu. Herkes bildiği işi yaparsa Türkiye daha iyiye gidecek. Bir cumartesi günü sıkılmadan insanların burada programı takip edip mutlu bir şekilde evlerine gidecek olması bana umut verdi gelecek adına. Sizler işinizi çok iyi yapacaksınız. Biz de işimizi iyi yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin halen en çok izlenen sabah haberiyiz. Artık şaibeli reyting ölçümlerinden sonra reyting ölçümlerini TRT yapıyor. En son Cuma günü yapılan ölçümlere göre her 100 kişiden 20'si bizim sabah haberlerini izlediği ortaya çıkmış."

İrfan Değirmenci, üniversite öğrencilerinin kendisine yönelttiği soruları da yanıtladı. Değirmenci bir soru üzerine "Kusursuz bir haber sunduğumu söyleyemem. Kendimizi olmadığımız gibi göstermeye çalışmıyoruz. Mevlana'nın söylediği gibi olduğumuz gibi görünmeye ve göründüğümüz gibi olmaya çalışıyoruz" dedi.

SABAH HABERLERİ SÜT GİBİ TAZE OLMALI

Bir öğrencinin nasıl bu kadar çok konuşabildiğini sorusunu yanıtlayan İrfan Değirmenci, çok konuşanın çok hata yapabileceğini belirterek kendisinin boş konuşmamaya gayret gösterdiğini söyledi. Sabah haberlerini nasıl hazırladıklarını anlatan Değirmenci, bu haberlerin sabah sütü ve ekmeği kadar taze olması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Gece saat 01.00 sıralarında haberleri hazırlamaya başlıyoruz. Sabah 06.45'e kadar önceki günkü haberlere bakıyoruz. Önceki günden gerekli elemelerden sonra 10 dakikalık haber alıp programda kullanıyoruz. Programda bir saat 50 dakika haber anlatmamız gerekiyor. Geriye kalan bir saat 40 dakikada hem seyirci çekecek hem de boş konuşturmayacak haber lazım. Ayrı ayrı haber ajanslarının göndermiş olduğu haberlerin öykülerini inceleyerek bunları gündemimize taşıyoruz. Bir haberi başka televizyon kanallarında olduğu gibi üç kez yayınlamıyoruz. Sabah haberi taze olmak zorunda. Sabah sütü ve sabah ekmeği nasıl taze olmak zorundaysa sabah haberi de taze olmak zorunda. Daha önce duyulmamış olması gerekiyor. Olumsuz eleştiriler insanı besler. Neden hızlı konuştuğunuzu soran bir seyirciye siz derdinizi anlatabilirsiniz. Her gelen olumsuz eleştiriyi okumaya veya her gelen mesajı okumaya kalktığınız zaman 'Fenasi' beyden gelen mesajı da okursunuz. Sonra şaşırıp kalırsınız. İzleyiciler bizim velinimetimizdir. Onların derdini veya sorununu anlatmazsanız seyirci size küser. Her gün ortalama bize 5 bin kişi SMS, 10 bin kişi de mail gönderiyor. Ekranlarda birkaç saniyelik boşluk izleyici kaybına neden olmaktadır. İşimizi severek yapıyoruz. Bizim işimiz eğlenceli bir iş ayrıca. Bir sunucu seyirciyi azarlayamaz ve seyirci ile bir polemiğe giremez."

Söyleşi sonunda ESOGÜ İEEE Kulübü yöneticisi Nilgün Erengezgin, İrfan Değirmenci'ye plaket verirken yine kulüp yöneticisi Emre Güneç de üniversitesinin anı tabağını hediye etti. İrfan Değirmenci de anı tabağını annesi Ülkü Değirmenci'ye verdi.



KA (EK/RT)