Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Kulübü tarafından bu yıl 4'ncüsü düzenlenen 'CMYK Gazete Günleri' etkinliğine konuk olarak İrfan Değirmenci ile editör Ertuğrul Albayrak katıldı. Yunus Emre Kampusu’ndaki Öğrenci Merkezi Salon 2009'da gerçekleştirilen söyleşide Değirmenci ile Albayrak üniversite öğrencilerinin kendilerine yönelttiği çeşitli soruları da yanıtladı.

BU İŞİ SEVEREK YAPMAK ÖNEMLİ

Haber sunarken seyirci ile samimiyet kurabilmenin çok önemli olduğunu anlatan İrfan Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sabaha karşı 05.00'te haber toplantısı olur. Toplantıda birbirimize girer, yayından sonra rahatlarız. Özellikle İstanbul gibi bir yerde yol haritası şarttır. Laubalilik ile samimiyet arasında çok ince bir çizgi var. Tek sabahlık, akılda kalmayacak haberler yapmak istemeyiz. Akılda kalacak güzel işler yapmak isteriz. Televizyon ticari bir mecra. Reklam için bu iş yapılıyor. Dizilerde, haberlerde reklam için yapılıyor. Cuma sabahı 24 dakika reklam yayınlamamıza rağmen Türkiye'nin en çok izlenen ilk 100 programı listesinde sabah saat 06.45 ila 09.00 arasında listeye girebilen tek program."

İrfan Değirmenci, seyirciyle samimiyet kurabilmenin önemli olduğunu belirterek, "Seyirci sunucunun rol yaptığını, yapmacık mı, samimi mi, laubali mi olduğunu çok iyi anlıyor" dedi. Kendilerine gelen mesajların içerisinde dertler ve istekler olduğunu kaydeden Değirmenci, şunları söyledi:

"Reyting yapmaya, rakip kanalda gösterilenin üzerine çıkmaya çalışıyorsanız, patronun dikkatini çekmeye çalışıyorsanız ya da popüler olmaya çalışıyorsanız o kendini çok net belli ediyor. Eğer günün birinde bu işi yapamaz noktaya gelirsek, heyecanımızı yitirirsek pazarda limon satmayı da bilebilmeliyiz. Hobi olarak değil, para kazanmak için yapıyoruz. Bu profesyonel bir iş. Ama severek yapmak çok önemli. Profesyonel olarak yaptığınız işi severseniz, hayatta çok mutlu olursunuz. Bizim seyirciye başka bir kanalı izle deme gibi bir şansımız yok" dedi.

SABAH HABERİ SABAH EKMEĞİ GİBİ TAZE OLMALI

Akşam sunulan haberlerin sadece yüzde 5 ya da 10'luk bölümünü aldıklarını belirten İrfan değirmenci, sabah haberlerinin taze olmasına özen gösterdiklerini söyledi. Değirmenci, "Sabah taze haberler vermek zorundasınız. Sabah haberi sabah ekmeği gibi taze olmalıdır" dedi.

Editör Ertuğrul Albayrak ise öğrencilere, "Çok fazla kitap, gazete, dergi okumanız lazım. Bir sürü şeyi takip etmeniz lazım. Bu kadar profesyonel bir organizasyonu herhalde İstanbul veya Ankara'da yapamıyorlar, sizleri tebrik ederim" dedi.

Söyleşi sonunda üniversite öğrencileri İrfan Değirmenci ve Ertuğrul Albayrak'a kendilerinin hazırladığı gazete sayfası hediye etti.



HT(EK/ESM)