Mardin'de Film Ofisi Derneği'nin düzenlediği 7'inci SineMardin Uluslararası Film Festivali'ne onur konuğu olarak katılan İranlı ünlü yönetmen Majid Majidi, basın toplantısı düzenlendi. Hz. Muhammed'in hayatını anlatan bir film çekeceğini söyleyen Majidi, Batı da, İslam hakkında çok yanlış görüşler olduğunu, sanki İslam'ın Taliban'dan ibaret gibi, algılandığını, İslam dininin terörist dini gibi algalandıgını belirtti.

Batı da İslam hakkında çok az bilgiler ve düşünceler olduğunu söyleyen Majidi, çekecekleri Hz. Muhammed'in hayatını anlatan fulmin 3 saatlik olacağını kaydetti.

TEPKİLER ÜZERİNE YÜZÜNÜ GÖSTERMEKTEN VAZGEÇTİK

Majidi, filmin Hz. Muhammed'in çocukluğundan Peygamberlik dönemine kadarki dönemi kapsayacağını belirterek şöyle devam etti:

"İlk önce Peygamberimizin dış görüntüsünü göstermek istiyorduk. Ancak gelen tepkiler üzerine bundan vazgeçtik. Aslında dinde böyle yasak yok. Ama saygıdan dolayı göstermeyeceğiz. Filmde fizik olarak görünüyor ama yüzü gözükmeyecek Hz Muhammed'in çocukluğundan Peygamberlik dönemine kadar süren hayatını ele alacağız. Bir diğer nedeni de ulemalar bu konuyu çok sıkı tuttular. Sinema iyi fikirleri dünyaya iletebilir. Ama çok zor. Çünkü radikal fikirler var. Bu radikal düşüncelerle ortayı bulmak çok zor. Örneğin Taliban düşüncesi görüntü haramdır diyor. Suudi Arabistan'da görüntü haramdır diyor. Bu İslam'ın sözü değil. Bu o kültürle alakalı. İslam'ın bakışı değildir" dedi.

MOLLA VE ULEMADAN GÖRÜŞ ALDIK

Film için 4 yıldır araştırma yaptıklarını kaydeden Majidi, "2 yıldır proje hakkında çalıştık. İran'da Mekke ve Medine'yi anımsatan büyük platolar kurduk. Film için İranlı mollalarla ve Türkiye'deki Ulemalarla görüş aldık. Dünyanın birçok Müslüman ülkesi destek vermek istiyor. Hatta Türkiye'deki Diyanet İşleri Başkanlığı da destek vermek istiyor. Bu proje ile maddi olarak destek almadık ve istemedik zaten. Özel olarak destek aldık. Yabancı ortak olmayı çok istediler. Ama kendi bakış açımızla çekmek için kabul etmedik. Türkiye çok istiyordu. Ama senaryo hakkında oturup konuşmak istediler. Türkiye'de TRT ile konuşmuştuk. Diyanet İşleri Başkanlığı ile konuştuk. İyi bakıyorlar bu filme. Hiçbir Müslüman ülkede bu filme maddi katkısı yok ama manevi fikirleri ve destekleri vardır" dedi.

Film bütçesi 50 milyon dolar olduğunu belirten Majidi, bütçenin tamamını kendilerinin karşılayacağını söyledi. Majidi, "Filmin yarısı tamamlandı. Geri kalan yarısı için çalışmalar devam ediyor. Bütün oyuncular İranlı oyunculardan oluşuyor. Bir yıl boyunca bütün İran'ı gezerek yetenekli gençleri topladık. İtalya'dan birçok yönetmen bu filmde görev alıyor. Bu proje sadece İran'ın değil İslam aleminin projesidir. Batı dünyası 200'e yakın Hz İsa'yı anlatan film, 80'e yakın Hz Musa'yı 40'a yakın Buda'ı anlatan filimler ve sinema çekildi. Ama Peygamber efendimiz hakkında bugüne kadar sadece 2 film çekildi. Çağımız iletişim çağıdır. Bu filme sadece İslam gözüyle bakmadık. Herkes bu filmi izleyebilir ve sevebilir. İnsan bakışıyla baktık. Problem çıkmaz" dedi.