Yüksekova'ya 60 kilometre uzaklıkta bulunan İran sınırındaki Esendere Beldesi'nin 10 haneli Güvenli Köyü Yediveren Mezrası sakinleri okul istiyor. Tarihinde hiç okul görmeyen mezra sakinleri, çocuklarının eğitimsiz kalmasını istemediklerini söyledi. Birçok defa okul yapılması için başvuranlar, henüz yanıt alamadı. Zor şartlar altında yaşadıklarını ve çocuklarını okutmaya çalıştıklarını belirten aileleler, "Yıllarca okul yapılması için gerekli yerlere başvuru yaptık. Bu sorunumuza bir çözüm bulunmadı, cahil kaldık. Ama çocuklarımızın cahil kalmasını istemiyoruz" diye konuştular.

Yediveren Köyü'nde oturanlar geçimlerini hayvancılık yaparak sağlıyor. Köylerinde okul olmadığı için belli yaşa gelen çocuklar ailelerine yardım ediyor. Eğitim açısından köyün en şanslı çocuğu, 16 yaşındaki Sevgi Atilla oldu. Eğitimi için Yüksekova İlçesi'nde oturan akrabalarının yanına gidip okuyan 4 kardeşten en büyüğü olan Atilla, ilkokulu bitirerek köyün okuyan tek çocuğu oldu. Atilla, "Okumak istiyoruz imkanımız yok. Burada herkesin ilçeye gidecek imkanı da yok. Biz de okuyup meslek sahibi olmak istiyoruz. Ben köyün şanslı olanıydım. Fakat eğitim hayatım boyunca başkalarının yanında kalamazdım. Umarım sesimiz duyulur ve bize okul yapılır" diye konuştu.

"EVİMİN ODASINI DERSLİK YAPARIM"

Köyde yaşayan 3 çocuk annesi 28 yaşındaki Feride Yemen, yetkililerin köyde öğrenci sayısının az olmasından dolayı okul yapılamayacağını söylediğini iddia etti. İmkanlarının kısıtlı olduğu için çocuklarını da başka bir yere okula gönderemediklerini söyleyen Yemen, "Çocuklarımız hergün bize 'Okula gitmek istiyoruz. Bizi okula gönderin" diyorlar. Gönderemediğimiz için bizde üzülüyoruz. Gerekirse evin bir odasını çocuklara derslik yaparız. Yeter ki öğretmen göndersinler, çocuklarımız okusun. Ben okumadım bari çocuklarım okusun" dedi.

Yüksekova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, mezraya gelecek eğitim öğretim dönemi için tek derslikli bir ilköğretim okulu ve lojman yapılacağını söyledi.



HE(FE/İD)