Gülseli ÖZDEMİR-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, İRAN İslam Cumhuriyeti devriminin 33. yıldönümü, İran'ın İstanbul Başkonsolosu Mahmoud Heidari tarafından verilen resepsiyonla kutlandı.

Conrant Otel'deki kutlamaya iş ve basın dünyasından çok sayıda davetli katıldı. İran'ın İstanbul Başkonsolosu Mahmoud Heidari, misafirlerini kapıda karşılayarak tek tek tokalaştı. Heidari gecede yaptığı konuşmada, devrimin başından bu yana İran'ın dış politikadaki duruşuna değinerek şunları söyledi: "Devrim sonrası İran, dış politikaya büyük önem verdi. Tabii bu arada Müslüman ve komşu ülkelere daha farklı bir yaklaşım içine girdi. Bu nedenle ikili ilişkilerimiz dost ve kardeş ülke olan Türkiye ile sürekli fevkalade özel öneme sahiptir. Özellikle son yıllarda iki ülkenin siyasi makamlarının karşılıklı ziyaretlerine ve bu sayede iki tarafın ekonomik, kültürel işbirliğinin çoğalmasına şahit oluyoruz."

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ


Heidari, Türkiye ile İran arasında son yıllarda artan iş birliğine ve ticari hacmine de işaret ederek, "Buna örnek vermek gerekirse, iki ülke ticari hacmi 11 milyar dolar iken, bu rakam 2010 yılında 16 milyar dolara yükselmiştir. Ümit ederim ki, bu işbirliği, bölgenin sebat ve istikrarına, dünyada adaletin gelişmesine vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

İRANLI BİLİM ADAMLARININ RUHLARINI RAHMETLE ANIYORUM


Geçtiğimiz aylarda Tahran'da Nükleer bilimcilere yönelik gerçekleştirildiği iddia edilen suikastlara da değinen Heidari, "Son dönemlerde sorumluluk sahibi bilim adamlarının yaptıkları barışçıl nükleer enerjinin ülke için getirileri bir iftihar vesilesidir. Onlar hürriyet, adalet yolunda tüm şehit olanların, özellikle son birkaç ayda yabancı güçlerin tetikçilerince şehit edilen İranlı nükleer bilim adamlarının yüce ruhlarını rahmetle anıyorum. O şehitlerin elde ettikleri değerleri koruma sözü veriyoruz" şeklinde konuştu.


GÖ YK (ÖA) (FOTOĞRAF)