İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saidlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Nezahat Çeçen Konferans Salonu'nda düzenlenen Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği 4'üncü Dönem Toplantısı'na katıldı. Türkiye ve İran'ın bölgede büyüklükleriyle, ekonomileriyle iki önemli güç olduğunu vurgulayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Fakat bugüne kadar bu dostluğu, bu barışı yeterince ekonomik faydaya dönüştürdüğümüzü söyleyemeyiz. Liderlerimiz bu anlamda önümüze çok önemli hedefler koydular. Bu sene iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aşacağını tahmin ediyorum. 2012 yılının ilk 9 ayında zaten 18 milyar doları aşmış durumdayız. Fakat bu rakamlar bile aslında potansiyele göre çok düşük rakamlar. Bu çerçevede tercihli ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanmasını temenni ediyorum. Ticaretin yanı sıra yatırımlar da çok önemli. İranlı iş adamlarına sesleniyorum, 'Lütfen gelin Türkiye'de yatırım yapın.' Türkiye'de yatırım yapan İranlı iş adamları bizim iş adamımızdır. Türk firmaları hangi teşvikten faydalanıyorsa İranlı iş adamları da aynı teşvikten istifade edecekler."

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saidlu da, Türkiye ve İran'ın potansiyellerini tam anlamıyla kullanamadığını belirterek, yalnız ekonomik alanlarda işbirliği değil, bilimsel alanlarda da işbirliği yapılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan ile Batı Azerbaycan Valisi Wahid Jalalzade arasında mutabakat zaptı imzalandı. Heyet daha sonra incelemelerde bulunmak üzere İran-Türkiye arasındaki Gürbulak Sınır Kapısı'na gitti.



SA(KS/COŞ)