Türkiye- İran sınır illeri ekonomik işbirliği 4'üncü dönem toplantısına katılmak üzere özel uçakla bugün saat 08.00'de Ağrı'ya gelen İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saidlu, havaalanında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan AK Parti Ağrı Milletvekilleri Mehmet Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Fatma Salman Kotan, Belediye Başkanı AK Partili Hasan Arslan tarafından karşılandı. Tören mangasını selamlayan Saidlu, daha sonra beraberindekilerle polisevine geçti. Ali Saudli'nin Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerden sorumlu özel temsilci olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, Türkiye ve İran'ın bu bölgenin iki önemli devleti olduğunu söyledi. Türkiye ve İran'ın yüzyıllardır barış, huzur içinde yaşayan iki ülke olduğunu belirten Yılmaz, ticari ilişkilerde 10 yılda önemli artış olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 20 milyar doları geçeceğine işaret eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
"İran ve Türkiye'de tercihli ticaret, ortak yatırımlar yapmak ve ortak bazı sanayi bölgeleri oluşturmak istiyoruz. Gümrük kapılarını daha etkin, daha verimli işleyen hale getirmek istiyoruz. İran ile Türkiye arasında kültürel ilişkilerin de gelişmesinin hedefliyoruz. Turizm hareketlerini daha da canlandırmak istiyoruz. Türkiye'de daha çok insan Farsça öğrensin. İran'da daha çok insan Türkçe öğrensin istiyoruz. Her alanda bu ilişkileri daha iyiye götürmek istiyoruz. Burada sınır illerinin ayrı bir önemi var. Ağrı, Iğdır, Van, Hakkari gibi illerimiz başta olmak üzere sınır illeri bu ilişkilerde çok önemli. Bugün sınır illerinin valileri de burada. İran'dan da 6 valimizi misafir ediyoruz. Sınır illeri, ülkeleri birbirinden ayırabileceği gibi birbiriyle de birleştirebilecek iller."
'BÖLGENİN İKİ BÜYÜK VEGÜÇLÜ DEVLETİ'

Türkiye'de ve Ağrı'da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkan Yardımcısı Ali Saidlu da, İran- Türkiye dostluğunun kökeninin eskilere dayandığına vurgu yaptı. Türkiye- İran arasındaki kültürel, ekonomik, siyasi ve komşuluk ilişkilerinin dünyada örneğinin az olduğuna dikkati çeken Saidlu, "Bölgenin iki büyük ve güçlü devleti olan İran ile Türkiye, dünyada ve bölgede barışı, güveni sağlamaya muktedirdir. Bakan Yılmaz ile iki ülke ilişkileri konusunda görüşüyoruz. Sınır valileri de bu doğrultuda zaman zaman bir araya geliyor" diye konuştu. 
 
SA(KS/COŞ) (FOTOĞRAFLILI)