İranlı ajanlar Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek, Shahram Zargham Khoeı ile Iğdırlı Kamil Aras, Timur Ağrı, Suat Sip, Bilal Tanrıkulu'nun tutuklu, 5 kişinin ise tutuksuz olmak üzere toplam 11 sanık hakkında hazırlanan 115 sayfalık iddianame, Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Sanıkların, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İran sınırdaki askeri karakollarla ilgili gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri İran gizli servis görevlilerine verdiklerine dikkat çekildi.

İddianamede, Iğdır plakalı bir minibüs içinde yakalanan İranlı Yaghoub Ahnoukhosh'un üzerinden çıkan yazılı notların fotokopilerine yer verildi. '1 nolu resim' olarak nitelendirilen kağıtta, Iğdır- Tuzluca arasında petrol çıktığı belirtiliyor. '2 nolu resim'de, 'Türkiye Surye emkili olan askerleri Surye sivl halkın yanın gönderiyor. Barbar Suryni askerini vurmak için çok sayda emkil subay gönderildi" deniyor. '3 nolu resim'de, Türkiye'nin Amerika'dan 2 heron insansız uçak, 3 savaş helikopteri, 21 kurşun geçirmeyen içine 20 asker giren tank aldığını belirtiyor. Ayrıca deliller arasında İranlı Yaghoub Ahnoukhosh ile Timur Ağrı'nın motosiklet üzerinde, ve Türklerle olan görüşmelerinden çekilen fotoğraflara yer veriliyor.

YÜZBAŞIYA 'ASKERİM' DEDİ KURTULDU

Iğdır'ın Karakoyunlu Köyü nüfusuna kayıtlı, Aşağı Erhacı'da oturan ve emekli köy korucusu 53 yaşındaki Timur Ağrı'nın İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelerinden elde edilen kamera kayıtları delillar arasında gösterildi. İddianamede, Timur Ağrı'nın MİT Bölge Müdürlüğünün fotoğrafını çekerken bir yüzbaşıya yakalandığını ve kendisini asker olarak tanıttığını, kimliğini daha sonra getireceğini söylediği yer aldı. Cep telefonundan İranlı Ahnoukhosh'un oğlu Abdurrahman ile Timur Ağrı'nın yaptığı ve dinlemeye takılan görüşmenin çözümüne, iddianamede yer verildi. Bu konuyla ilgili iddianemede yapılan değerlendirmede, "Abdurrahman'ın İran'a gelip gelemeyeceği, pasaportunu yaptırıp gelmesinde fayda olabileceğini ve İran'da kendisine elbise parası karşılığında 800- 900 milyon para (İran tümeni) vereceklerini belirtiyor. Bu şekilde Timur Ağrı, para karşılığı ülkemizin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadı ile temin ettikleri devlet sırları ve staretejik yerlere ait bilgileri başka ülkelere bildirdikleri, paylaştıkları değerlendirilmektedir" denildi.

İranlılarla Timur Ağrı'nın yaptığı ve teknik takibe takılan görüşmelerinden bazıları şöyle:

UÇAK, HELİKOPTER, TANK VAR MI?

- İranlı: Alayda uçak var mı?

- Ağrı: İki tane helikopter var.

- İranlı: Cinsi nedir?

- Ağrı: Kobra sikorsky helikopter.

- İranlı: Zırhlı personel taşıyıcı kaç tane var?

- Ağrı: 6 tane zırhlı araç var.

TÜRKİYE BENİ İDAM EDER"

- Ağrı: Ya peki biz Ermenistan için o adamı getirmişiz. Dışarıda bekliyor. O adam ne olacak?

- İranlı: Sadece seninle işimiz var.

- Ağrı: Peki o adam? Ya ben size bir şey söyleyeyim size. Ya şimdi siz benim hakkımda Türkiye'ye verseniz, Türkiye beni idam eder ha.

- İranlı: Niye sanki biz namert miyiz?

- Ağrı: Ne bileyim yani

- İranlı: Biz İslam Cumhuriyetiyiz.

- Ağrı: He bak Hacı ben bir şey söyleyeyim. Türkiye'de bir defa bu affedilmez. Çok büyük hatadır. Çok çok. Bir de ben devlet adamıyım ha devlet.

- İranlı: Yok endişen olmasın.