Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri yabancı paraları kullanarak dolandırıcılık yapan bir çeteyi takibe aldı. Yaklaşık 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından şebeke elemanlarının isimleri ve kullandıkları yöntem ortaya çıkarıldı. Zanlıların özellikle üzerinde kiralık yazan ev ya da dükkan sahiplerini buldukları bu kişinin yaşlı olması durumunda planlarını işletmeye başladıkları öğrenildi. Ev sahibinin istediği kira bedelini hiç pazarlık etmeden kabul eden hatta 4-5 aylık kirayı peşin vereceklerini söyleyen zanlıların kontrat imzaladıktan sonra ödemeyi Euro olduğunu söyledikleri paralarla yapacaklarını söyledikleri belirlendi. Euro yerine İran, Brezilya ve Peru paraları veren zanlılar para üstünü Türk Lirası olarak istedi.


Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği yetkilileri zanlıların dolandırdığı 89 kişinin ifadesini aldı. Zanlıların son bir yıl içinde bu yöntemi kullanarak 370 bin lira para alarak ortadan kayboldukları anlaşıldı.


Polis zanlılarla birlikte 1 milyon 880 bin lira İran parası, 580 bin lira Peru parası ve 240 bin lira Brezilya parası ele geçirdi. Bu paralardan 1 milyon 880 bin lira İran parasının Türkiye’deki değerinin 400 lira olduğu, Peru ve Brezilya paralarının ise tedavülden kalkan değersiz paralar olduğu öğrenildi.


Zanlılar işlemlerinin bitmesinin ardından mahkemeye sevk edildiler. Zanlılardan 7'si tutuklanırken 3'ü tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.