İran İslam Devrimi’nin 33’üncü yılı nedeniyle İran’ın Trabzon Başkonsolosluğu tarafından Zorlu Grand Otel'de bir davet verildi. İran Başkonsolosu Ali Nikan, davette yaptığı konuşmada, düşmanlarının İran’ın bu kadar ilerleyebileceğini düşünmediklerini anlatırken, "Uygulanan ambargolara rağmen İran ilim, sanat ve uydu alanlarında gelişti. Uydu geliştirip, yapıyor ve fırlatıyoruz. Şu anda İran’ın 7 uydusu uzayda. 3 gün önce fırlatılan uydu da görüntülerini gönderdi. Artık yerkürenin yüzde 60’ını görüntüleyebiliyoruz. Uzay çalışmalarında İran daha da ilerleyecektir" dedi.

İran'da 33 yıl önce 3 bin megavat elektrik üretildiği halde bu rakamın bugün 60 bin megavat elektrik üretimine sahip olduklarının altını çizen Nikan, bu üretimin 25 bin megavatının dışarı satıldığını söyledi. Nikan, 11 milyar dolara ulaşan Türkiye- İran ticaret hacminin de önümüzdeki 5 yılda 30 milyar doları aşacağını tahmin ettiklerini vurguladı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise, İranlılar’ın her geçen gün Türkiye’de ticari firmalar kurduğunu belirterek, şöyle dedi:

"İran, artık eski İran değildir. Geçmişte İran dış ülkelerden ülkesine traktör gibi araçları Trabzon üzerinden ithal ederdi. Bugün ise, ürettiği birçok traktör ve benzeri parçayı yine Trabzon üzerinden dünyaya ihraç etmektedir. Girişimciler olarak karşılıklı ziyaretlerde bulunduk. Ticaretimizin daha da artacağını umuyoruz. Eskiden KTÜ’de İranlı öğrenciler bugünkünden fazlaydı. İranlı öğrencilerin sayısının artmasını diliyorum. Mezun olan öğrenciler neticede ticari firma kuruyor ekonomik ilişkilerin gelişmesine, 2 ülke arasında ticaretin artmasına katkı veriyorlar."

Konuşmaların ardından İran Devrimi'nin 33'üncü yıldönümü pastası kesilerek meyve suyu eşliğinde davetlilere ikram edildi.



ÖA(TM/İD)