İran’ın Tebriz Kenti'ne 59 kilometre mesafedeki Ahar Kasabası'nda meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında 2 TIR dolusu yardım malzemesi ve bir öncü aracını bölgeye gönderen Türk Kızılayı, yardım malzemelerini afetzedelere dağıtmaya başladı. Bölgeye ulaşan ilk uluslararası yardım kuruluşu olan Türk Kızılayı, depremde yerle bir olan köylere girerek İranlı'lara yardım elini uzattı. Gürbulak Sınır Kapısı’ndan İran’a geçen ve afetin merkez üssü Tebriz’e ulaşan Türk Kızılayı Kuzey Anadolu (Erzurum) Bölge Afet Yönetim Merkezi’nden uzman ekipler, İran Kızılayı yetkilileri tarafından karşılandı.

İKİ GÜN BEKLETİLDİLER

İlk iki gün bekletilen ve yardım dağıtımına başlayamayan Türk Kızılay ekibi, resmi görüşmeler sonrasında depremden en fazla etkilenen Ahar Beldesi'ne bağlı Bermiz'e geçti. Burada incelemelerde bulunan Türk ekibi daha sonra çadırda kalan İranlı depremzedelere gıda, içme suyu, battaniye ve mutfak setinden oluşan insani yardım malzemelerini dağıttı. Türk ekibi ayrıca depremzede çocuklara da süt ve meyve suyu dağıtımında bulundu.

Depremin özellikle köylerde büyük hasara yol açtığını belirleyen Türk Kızılayı uzman ekipleri, yardımları diğer köylere ulaştırmak için de çalışma başlattı. İran’dan gelecek uluslararası yardım çağrısına karşı da hazırlıklı olan Türk Kızılayı yetkilileri, talep gelmesi halinde bölgeye daha fazla yardım malzemesini ulaştırmak için hazır olduklarını açıkladı.



FK(FK/COŞ)