Merkezi Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki kriz, 2013 bütçesinde oluşturulan Peşmerge Bakanlığı bütçesinin çıkarılması ve peşmergenin Irak Savunma Bakanlığı'na bağlanmasının istenmesi ile başladı. Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, peşmergenin Irak Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını isteyen Başbakan Nuri El Maliki, "Irak ordusunun Kerkük, Süleymaniye ve Zaho'ya girme hakkı vardır. Irak anayasasına göre Zaho'dan Basra'ya kadar Irak ordusu her yere gidebilir" dedi.

Başbakan Maliki'ye yanıt veren Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Müsteşarı Enver Hacı Osman ise, "Başbakan Maliki bilsin ki, Habur ve Xanakin arasındaki bölgede Irak ordusuna yol vermeyeceğiz. Habur ile Xanakin arasında kalan Kürdistan topraklarına Irak ordusunun girmesini istemiyoruz, buna izin vermeyiz" dedi. Osman, Peşmerge kuvvetlerinin Irak Savunma Bakanlığı'nın emrinin altına girmesinin bir hayaldan başka bir şey olmadığını da söyledi.

Kürt yönetiminin, Peşmerge Bakanlığının Irak Savunma Bakanlığına bağlanmasına karşı çıkması ve Irak ordusuna Kürt topraklarına girmesine izin vermeyeceğini açıklaması üzerine Başbakan Nuri El Maliki, bu kez Bölgesel Kürt yönetimini Kuzey Irak'ta bulunan Türk askeri üsleri konusunda eleştirdi. Maliki, "1995 yılından beri Amediye ve Bamerni'de bulunan Türk askerleri konusunda bölgesel yönetim sesiz kalıyor. Türk ordusunun tankları, topları ve savaş uçakları ile Irak topraklarında yaptığı faaliyetlere niye ses çıkarılmıyor. Irak ordusu, Türk ordusundan daha çok hak ve yasal anlamında Irak topraklarında söz sahibidir. Bizim Kürt bölgesinde Kürtlerle sorunumuz yoktur, onlara düşman değiliz. Bizim amacımız o bölgedeki teröristlerle mücadale etmektir. Umudum, Peşmergenin bu konuda sorun çıkarmamasıdır" dedi.