Başta İstanbul, Uşak, Trabzon olmak üzere yurdun çeşitli illerinden gelerek, hem hac farizasını yerine getirmek hem de kasaplık yapmak üzere Suudi Arabistan'a gitmek isteyen, ancak vize almadıkları gerekçesiyle Irak Hükümeti tarafından geri çevrilen hacı adayları Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bekliyor.

YAKIN İLGİYE ŞAŞIRDILAR

Silopili hayırsever işadamı Murat Yusufoğlu, Vali Kamul Acun Camisi'nde bekletilen yaklaşık 500 hacı adayına dün akşam yemek verdi. Yemek sırasında konuşan hacı adayları Şırnak'ı çok yanlış tanıdıklarını belirterek, burada gördükleri yakınlığı asla unutamayacaklarını söyledi. Şırnak halkının kendilerini günlerce evlerinde misafir ettiklerini kaydeden hacı adayları tüm Şırnak halkına minnettar olduklarını dile getirdi. İstanbul'dan gelen hacı adaylarını taşıyan otobüsün sürücüsü Mehmet Çeliker, çekinerek geldikleri Silopi'de gördükleri misafirperverlik karşısında şaşırdıklarını belirterek duygularını şöyle dile getirdi:

"Buraya gelirken çok çekinerek geldik. Burada nasıl karşılanacağız, ne duruma düşeceğiz gerçekten bilmiyorduk. Ama bizi utandırdılar. 'Yolumuz kesilir mi? Terör olayı yaşar mıyız?' diye tereddüt ettik. Buranın halkından Allah razı olsun. Evlerini bizlere açtılar. Sabah kahvaltıya çağırıyorlar. Artık biz önceki düşüncelerimiz için utanıyoruz." 

Hacı adaylarından Mustafa İplik ise, gazete ve televizyonda duydukları, okudukları olaylar nedeniyle bölgede nasıl karşılanacakları konusunda büyük korku ve endişe içerisinde olduklarını itiraf ederek, "Buraya gelirken tedirgin bir şekilde geldik. Biz medyadan duyduklarımızdan korkuyorduk. Neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Ama Allah Silopi halkından razı olsun" diye konuştu.

Başka bir hacı adayı Recai Buldur ise, "Kendi memleketimizde dahi biz bu muameleyi görmedik. Kaç kişi 'evime götüreyim, yemek yedireyim, banyo yaptırayım' gibi tekliflerde bulundu. Çevremdeki arkadaşlarıma da aynı şekilde teklifler yapıldı" dedi.

Bazı hacı adayları, öğrenci gençlerin kendilerine, okul harçlıklarıyla çay ısmarladığını anlatarak, bu davranış karşısında duygulandıklarını dile getirdi.

'DEVLET İLGİLENMEDİ'

Bölge halkı için ön yargılı hareket ettiklerini ifade eden hacı adayı Ömer Türkmen de şunları söyledi:

"İzmit’te doğduk büyüdük, buraları bilmiyorduk. Hep önyargılı hareket ediyorduk. O kadar ilgi gördük ki inanın ben kendimden utandım. Devlete sesleniyorum buradan; 100 bin Suriyeli'yi ikamet ettiriyorsunuz da şuraya bir çadır, seyyar mutfak kurup da şu hacıları memnun edemediler, yazıklar olsun. Bu halk bize çorap getiriyor. İç çamaşırı getiriyor. Bu halkı oralarda kötüleyenlere yazıklar olsun. Birileri bu işi kaşıyor. Biz dostuz, kardeşiz."

'BİZ DE ONLARI MEMLEKETLERİMİZE DAVET ETTİK'

Trabzon kafilesinde yer alan Kenan İçlin adlı hacı adayı ise Malatya, Elazığ, Diyarbakır güzergahı üzerinden geldiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Yani biz burada bize yapılan hizmetin karşısında ezildik. Ama onlar bizi öteki akşama da davet ettiler. Bu kadar güzel insanlar ile tanıştığımızdan dolayı, yani bu hacın en güzel tarafı boydu bence. Bundan sonra gelen haberlere asla itibar etmeyeceğiz. Biz bir defa daha anladık ki mümin müminin kardeşidir. Diyalogları kurduk. Bizim burada şimdi evlerimiz var. Buradaki kardeşlerimizin de kendi memleketlerimizde onların evleri vardır. Onları da biz davet ettik. İnşallah bu kaynaşmayı devam ettireceğiz."



MSY(GG/COŞ)