Yaz sezonu nedeniyle yoğun uçak trafiğinin yaşandığı Atatürk Havalimanı’na belirlenen saatler dışında gelen ve geldikten sonra hemen kalkış yapmak isteyen Irak Havayolları, slot alamayınca iki gündür yapacağı seferlerde gecikmeler yaşadı. Şirketin, slot saatlerine uymamasından dolayı yaşanan gecikmeler yüzünden perişan olan Iraklı yolcular ilgisizlikten şikayet ederken, “İki gündür burada bekliyoruz. Yetkililer bir an önce bu sorunu çözmeli.” diyerek duruma tepki gösterdi. Iraklı yolcular, çocukları ve eşleriyle beklemekten dolayı yorulduklarını belirtirken Irak’a çalışmaya giden Türk işçiler de uçamamaktan dolayı işlerine başlayamadıklarını söylediler.


SAATLERE UYMAK ZORUNDA


Atatürk Havalimanı’nın ‘slot’ uygulayan bir meydan olduğunu ifade eden DHMİ yetkilileri “Irak Havayolları’ nın istediğim saate gelip istediğim saate giderim şeklinde bir mantığı var. Şirketlerin kendilerine tahsis edilen saatlere uyması gerekir.” dediler


BAKAN ÇAĞLAYAN DEVREYE GİRMİŞTİ



Daha önce de Türk petrol şirketlerinin Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'ne (SOMO) olan 23 milyon dolarlık alacağına karşılık bu ülkenin kamu alacaklarına koyduğu haciz kararının ardından Irak Yönetimi THY, Pegasus, Atlasjet ve MNG Kargo'nun uçuşlarını bir süreliğine yasaklamış kriz Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın devreye girmesi ile çözülmüştü.

Slot, belirli saat aralıkları içinde pist, park ve terminal alanından oluşan kapasitenin iniş ya da kalkış yapan havayolu taşıyıcılarına tahsis edilmesidir.