HAŞİMİ'DEN TARAFSIZ MAHKEMEDE YARGILANMA TALEBİ


Haşimi, "Siyasi kimliğimden dolayı, 'Merkezi Ağır Ceza Mahkemesi' yerine Kerkük veya Erbil'deki tarafsız ve bağımsız herhangi bir mahkemede yargılanmak istediğimi daha önce beyan etmiştim. Aksi bir durum anayasaya aykırı olur" diye konuştu.


Hayatının Bağdat'ta risk altında olduğunu söyleyen Haşimi, " Bağdat'ta hakkımda uygulanması düşünülen yargılama şeklinin adil olduğunu düşünmüyorum. Adalet sistemi uluslararası hukuka uygun olduğu sürece, saygı duyarım. Şartlar, yer ve zaman uygun olduğu takdirde mahkemeye katılırım. Medya beni sürgünde gibi niteliyor ama ben sürgün değilim. Türkiye'deki programımı bitirip, geçen salı Erbil'e dönmek için rezervasyon yaptırmıştım, fakat son dakikada bir iş arkadaşım aradı ve dönüşümü birkaç gün ertelememi ve Irak'ta uygun diyalog ortamının oluşmasını beklememi söyledi. Ben de bu nedenle birkaç gün daha Türkiye'de kalmaya karar verdim. Burada üniversite ve sivil toplum örgütleriyle birtakım toplantılara katılacağım " dedi.


" DAVAM ULUSLARARASI BİR DAVA OLMUŞTUR "


Irak Başbakanı Maliki'nin yargı üzerinde baskı kurduğunu iddia eden Haşimi, "Benim davam uluslar arası bir dava olmuştur. Özellikle BM İnsan Hakları Komisyonu benim başıma gelenleri araştırıyor. Kim sorumluysa cezalandırılacak" dedi. Haşimi, birkaç gün önce Erbil'de toplanan beş siyasi liderin yayınladığı bildirinin kabul edilmemesi halinde Irak'ın geleceğinin tehlikeye düşeceğini de söyledi.


Cumhurbaşkanı sıfatıyla yargılandığını dile getiren Haşimi, " O mahkeme böyle bir davada yetkili değildir" dedi. Cumhurbaşkanı Talabani ve Meclis Başkanı Usame El Nuceyfi'den destek isteyen Haşimi, "Eğer bir çözüm bulunacaksa sırf Irak içinde bir çözüm bulunsun. Dışardan herhangi bir müdahale olmadan. Ancak dost ülkelerle dayanışma için konuşabiliriz" dedi.


PÇK-İT (MK) (FOTOĞRAF)