Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 'İpeksi Dokunuşlar' adlı proje kapsamında kadın kursiyerlere ipek kozasından çiçek yapımı öğretiliyor. Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün 'İpek Böcekçiliğini Yaşatma Grubu' tarafından hazırlanan ve Ulusal Ajans'tan 5 bin euro destek alan proje kapsamında açılan kursa, ilçe merkezinden ve Sapadere Köyü'nden 33 kadın katılıyor.

25 BİN KİLO ÜRETİM

Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Umut Olgun, Alanya'nın ipek böceği kozası üretiminde Diyarbakır'dan sonra 2'nci sırada yer aldığını belirtti. 2012 yılı içerisinde şu ana kadar Alanya'da 25 bin kilo ipek böceği kozası üretildiğine dikkati çeken Olgun, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçiye 500 bin TL destek verecek. Amacımız hem ipek böceği kozası üretimini desteklemek hem de üreticiye girdi sağlamak" dedi.

33 KADIN KURS GÖRÜYOR

İlçede üretilen ipek böceği kozasının Kozabirlik'te satışı sağlanarak, üretimin yoğun olduğu Sapadere ve civar köylere girdi sağlandığını dile getiren Olgun, "Sadece ipek böceği kozasını satmakla yetinmedik. Saparede Köyü'nde görevli tarım danışmanı Hüsnü Burak Uysal'ın hazırladığı proje kapsamında ürettiğimiz ipek kozalarından hem hediyelik eşya hem de çiçek üretmek için kurs açtık. Alanya'da gelenek olan çiçek ve hediyelik eşya yapımını 33 kadın kursiyere öğretiyoruz. Kursiyerler, 2 aylık kurs sonunda öğrendikleri hediyelik eşya yapımı ile kendilerine girdi sağlayacak. Bu projeye Ulusal Ajans'tan 5 bin euroluk destek aldık. Bu parayla kursun giderlerini karşıladık" diye konuştu.

ÜRETİP PARA KAZANIYORLAR

Eğitmen Refika Toklu ise kozadan çiçek yapımına hobi olarak başladığını belirterek, "Atalarımın yaptığı, ancak torunlarının unuttuğu bu el sanatını geliştirdim. Şimdi kurs veriyorum. İpek böceği kozasını pek çok aşamadan geçtikten sonra çiçek haline getiriyoruz" dedi.

Kursiyer Sümeyra Gökçe de "Kursa başlarken üretim yapabileceğimizi hayal bile edemiyorduk. İpek böceği kozasını çok zor aşamalardan geçirerek kendimiz üretiyoruz. İyi ki bize böyle bir imkan sağladılar. Hepimize gelir desteği oldu" diye konuştu.

Bu kurs sayesinde köy kadınlarının meslek edindiğini belirten kursiyer Yasemin Özsoy ise ipek böceği kozasından ürettikleri çiçek ve hediyelik eşyayı satarak aile bütçesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.



TE(HA/CK)