Hozat'ta İlçe Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Amirliği'nin, bazı kişileri iddiaya göre kaymakamlık talimatıyla fişlemesinin ortaya çıkması üzerine açılan soruşturma sürerken, Hozat İlçe Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın 24 Kasım günü intihar etmesi öncesi yaptığı görüşmelerin ayrıntıları ortaya çıktı.

Şan'ın intihar etmeden bir gün önce eşi ile telefonla görüşme yaptığı, bunun dışında hiç kimseyle görüşmediği belirlendi. Fişleme skandalının ortaya çıktığı 16 Kasım günü Cumhuriyet Savcısı Önder Şeker'in hemen soruşturma başlatıp, emniyete giderek, Çağlar Şan ile bir görüşme yaptığı belirtildi. Görüşmede savcının, "Fişleme belgeleri var mı?" sorusu üzerine Şan'ın, "Bu konuda hiçbir bilgim yok. Böyle bir emir ne verdim, ne de böyle bir şey yapılmasına müsaade ederim. Ben çok kısa bir süredir buradayım. Böyle bir belge ile karşılaşmadım, eğer bana müsaade ederseniz hemen gerekli araştırtmayı yaparak sizleri bilgilendireceğim" dediği kaydedildi.

FİŞLEME DOSYALARINI SAVCIYA VERMİŞ

17 Kasım 2012 günü Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın Savcı Önder Şeker'e giderek amirlikte bilgisi dışında daha önceden hazırlanmış, 10 fişleme dosyası ile buna benzer belgeleri teslim ettiği belirtildi. Bunun üzerine Savcı Şeker'in gittiği emniyette bulunan 17 bilgisayar hard disklerine el koyduğu belirtildi. Emniyet Amiri Şan'ın yaşanan gelişmelerle ilgili olarak bilgilendirdiği Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz'ın da kendisine, "Yapılan hukuksuz ne varsa gereğini yapın" dediği öne sürüldü.

İSTİFA DİLEKÇESİ VERMİŞ

Yaşanan bu olayların ardından Emniyet Amiri Şan, soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı'ndan gelen 2 mülkiye müfettişine 22 Kasım günü ifade verdi. Şan'ın müfettişlerin ilçeden ayrılmasından hemen sonra Hozat Kaymakamı Murat Eren'e giderek, istifa dilekçesini verdiği, ancak kaymakamın istifa dilekçesine kabul etmediği ileri sürüldü.

KAMER GENÇ DOĞRULADI

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Kaymakam Murat Eren'in görüşme sırasında emniyet amirinin istifa etmek istediğini, ancak istifayı kabul etmediğini kendisine aktardığını söylediğini belirtti. Bu durumu doğrulayan Genç, "Kaymakam bana bu konudan bahsetti ve emniyet amirinin istifasını kabul etmediğini ve istifadan vazgeçirdiğini söyledi" dedi.

PSİKOLOJİK SIKINTISI YOKMUŞ

Soruşturma nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiği belirtilen Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın, Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün il genelinde sorunları olup olmadığını araştırmak için görevlendirdiği psikoloğun 24 Ağustos günü Emniyet Amiri Çağlar Şan ile de görüştüğü ve psikolojik olarak hiçbir sıkıntısının bulunmadığını dair rapor hazırladığı ortaya çıktı.

Hozat Kaymakamı Murat Eren'in Köylere Hizmet Götürme Birliği toplantısında, muhtarlar ve il genel meclis üyelerinin de bulunduğu sırada fişlemeyi gündeme getirip, kendisi döneminde yapılmadığını söylediği öğrenildi. Toplantıda Eren'in, "Benim dönemimde böyle bir şey olamadı. 2007-2009 yılları arısında yapılmış, savcılık duruma el koymuş. Ben böyle bir şeyi asla yapmam. Soruşturma sonucunu bekleyeceğiz" dediği kaydedildi.

DOSYA İÇİN GİZLİLİK KARARI

Hozat'ta fişleme skandalı ile Emniyet Amiri Çağlar Şan'ın intiharını soruşturan savcı Önder Şeker, mahkemeye başvurarak soruşturma dosyasıyla ilgili gizlilik kararı aldırdı.



FD(GG/COŞ)