KOD ADI LAMİNAR


Laminar kod adlı operasyon 2010 Ekim'inde Yeni Zellanda'nın İçişleri Bakanlığı Sansür Şikayet Biriminin, İnterpol'ü uyarmasıyla başladı. Böylelikle Facebook, Socialgo ve başka sosyal medya siteleri mercek altına alındı. Bu sitelerdeki gelişmeler saniye saniye takip edildi.


ARALARINDA TÜRKİYE'DE VAR


İnterpol'ün çocuklara yönelik suçlar birimi başkanı Michael Moran yaptığı açıklamada Laminar Operasyonu kapsamında 13 yaşından küçük çocukların cinsel istismar fotoğrafları ve videolarını yükleyen kişilerin ülkelerini deşifre etti. Moran aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20 ülkenin adını verdi.


ÇOCUKLARI VE BEBEKLERİ KURTARMAK İSTİYORUZ


Şu anda bahse konu video ve fotoğraflarda yer alan çocukların kimliklerinin tespit edilmeye ve kurtarılmasına çalışdığına dikkat çeken Moran, "İnternetin sınır tanımadığı söyleniyor ancak bu kanun tanımamak değildir. İnternette suç işleyenler tespit edilemeyecek değildir. İnternete çocuk istismarı fotoğrafları yükleyen ve bunun ticaretini yapanların güvenli ya da anonim oldukları hiçbir çevre yoktur. Operasyon bir kez daha bunu kanıtlayarak başkalarına sizi mutlaka yakalarız mesajını vermiştir. Bu iletişim ağlarını çökertmek soruşturmanın amaçları arasında olmakla birlikte daha önemlisi masum çocukların ve kimi olayda bebeklerin istismardan kurtarılmasıdır" diye konuştu.


Bu kişilerin çocuk cinsel istismarını, haberler altına attıkları yorumlar ya da yükledikleri video ve fotoğraflarla teşvik ettikleri ortaya çıktı.


GÖRDÜĞÜNÜZ ZAMAN BİLDİRİN


Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr Sevil Atasoy ise konu hakkında şunları söyledi:

"İnterpol'ün elinde bulundurduğu internet yoluyla paylaşılan çocuk fotoğraf ve videolarını kapsayan ve kısaca ICSE DB adı verilen sistem, konuyla mücadelede en güçlü ve tek veri tabanıdır. Bu sayede 40 ayrı ülkeden 2 bin 500 çocuğun kimlikleri tespit edilmiş ve 1377 suçlu yakalanmıştır. İnternette gezinirken bu tip fotoğraflara rastlandığında mutlaka emniyetin bilişim suçları birimine ya da Interpol-Europol-Sirene Dairesi Başkanlığı'na bilgi verin. Çünkü dünya vatandaşı olarak bu korkunç suç eyleminin ortadan kaldırılmasına yapabileceğimiz en önemli katkı bu bildirimdir."


(HE)