Yaz mevsiminde sokağa terk edilen evcil hayvan sayısında artış olduğunu vurgulayan Jale Ünsal, başlangıçta 'şirin' bir hediye olarak görülen kedi ve köpeğin, yaşanan ayrılık sonrası 'nefret' duygusuyla sokağa bırakıldığını aktardı. Ünsal, tatilcilerin, tatil yörelerinde geçici hevesle satın aldığı evcil hayvanı da yaşadığı kente dönerken çeşitli nedenlerle sokağa terk ettiğini dile getirdi.

Karne döneminde de çocukların isteği üzerine aileleri tarafından hediye olarak evcil hayvan alındığını aktaran Ünsal, kedi ve köpeklerin oyuncak gibi algılanıp, hediye edilmesine tepki gösterdi. Hediye olarak alındıktan bir süre sonra terk edilen evcil hayvanlardan özellikle kedi ile köpeğin yaz aylarında zorlu bir yaşam mücadelesi verdiğini sözlerine ekleyen Ünsal, ev ortamında yaşayan hayvanların sokakta açlık ve susuzluktan ya da araç çarpmasından dolayı hayatını yitirdiğini dile getirdi.

HER GÜN 5 HAYVAN SOKAĞA TERK EDİLİYOR

Ünsal, derneğe gelen ihbarlar doğrultusunda her gün sokağa terk edilen en az 5 kedi veya köpeği tekrar sahiplendirmek için mücadele ettiklerini anlattı. Ünsal, sokağa bırakılan evcil hayvanlar arasında 3 bin liraya satılan Shar Pei, 600 lira değerindeki Golden, Terrier, Alman Kurdu gibi özel türdeki köpekler ile 1200 lira değerindeki İran, Siyam ve nesli tükenmek üzere olan Van ile Ankara kedilerinin de yer aldığını söyledi.

Evcil hayvanların sokağa terk edilmemesi çağrısında bulunan Ünsal, "Tatil yörelerinde de tatilciler satın aldıkları hayvanı yaşadıkları kente götüremediklerinden veya evde bakamamaktan dolayı sokağa bırakıyor. Evcil hayvan alınırken, o hayvana uzun süre bakılıp bakılamayacağı, ev koşulları düşünülmeli. Bir anlık zevk uğruna hayvan sahiplenilmemeli. İnsanlar evcil hayvan alırken bu sorumluluğu da üstlenmeli" diye konuştu.

Antalya'daki hayvan barınaklarında yaklaşık 300 köpek ile 100 kedinin sahiplenilmeyi beklediğini aktaran Ünsal, hayvanseverlere evcil hayvanların satıldığı mağazalar (pet shop) yerine barınaklardan kedi ya da köpek almaları çağrısında bulundu. Ünsal, barınaklarda sık sık sağlık taraması yapılan evcil hayvanların mama ya da tedavi masrafı karşılığında cüzi miktarda hayvanseverlere satıldığını dile getirdi.