Bir süredir yurtdışına yasadışı yollardan çıkmaya çalışan kaçaklara yönelik soruşturma başlatan İzmir Emniyet müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yunan adalarına kaçakların götürüleceği ihbarını aldı. Araştırmalar sonrasında, Basmane Semti'ndeki otellerde kalan ve yurt dışına çıkmak isteyen kaçaklar ile insan tacirlerinin kimlikleri tespit edildi.

63 KAÇAĞIN CAN VERDİĞİ KOYDAN KAÇACAKLARMIŞ

Kaçakların araçlarla yola çıkartılmasının ardından polis operasyona başladı. Geçen Eylül ayında teknenin batması sonucu 63 kaçağın hayatını kaybettiği Menderes İlçesi Ahmetbeyli Baradan Koyu’ndan teknelere binmeyi planlayan çoğunluğu kadın ve çocuk 126 kaçak ele geçirildi. Filistin, Suriye, Myammar ve Afganistan uyruklu olan kaçaklar Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi.

ŞİFRE DÜĞÜN VE KIZLAR, TARİFE DE DOLAR ÜZERİNDEN

Gözaltına alınan şüphelilerin ve yakalanan kaçakların verdiği bilgiler ise insan tacirlerinin yöntemlerini deşifre etti. Şebeke elemanlarının polis takibindn kurtulabilmek için, kendi aralarındaki telefon görüşmelerinde, kaçakların yola çıkartılması için 'Düğün konvoyu yola çıktı', 'Düğüne gidecek kızları gönderdim' gibi şifreler kullandıkları saptandı. Şebekenin ayrıca, kaçaklara yönelik bebekler için 500 Dolar, çocuklar için 1000 Dolar, büyükler için ise 3 bin Dolar tarife uyguladıkları ortaya çıktı.

Buca İlçesi'nde kahve işleten Ş.B., tekneci olan A.A. ile H.D., E.S., A.K., Y.K. ve İ.K., işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.



TY(İÖ/SS)