Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, insan kaçakçılarını, 9 ay süre süreyle teknik ve fiziki takibe aldı. Takibin ardından geçen 14 Kasım’da, saat 06.30 sıralarında, Muğla’nın Milas, Bodrum ve Marmaris İlçeleri ile İstanbul, İzmir ve Aydın’da eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda insan kaçakçılığı yaptıkları belirlenen çetenin lideri olduğu ileri sürülen A.B.’nin de aralarında bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan organizatörlerden birinin Gürcistan uyruklu kadın olduğu belirtildi.

Sahil Güvenlik ekiplerinin de destek verdiği operasyonlarda, toplam 331 de yabancı uyruklu kaçak yakalandı. 15 ayrı noktaya yapılan baskınlarda yakalanan kaçaklardan 50’sinin Afgan, 41’inin Suriye, 157’sinin Burma, 12’sinin Gürcü, 7’si İran, 58’i Filistin ve 6’sının da Türk uyruklu olduğu bildirildi. Yakalanan kaçaklardan 104’ünün çocuk, 70’inin kadın olduğu açıklandı.

KAÇAKLARA GRUP VE AİLE İNDİRİMİ

İnsan kaçakçılarının büyük tekneler yerine daha hızlı hareket eden sürat motorları kullandığı belirlendi. 8’er kişilik gruplar halinde sürat motoruna bindirilen kaçakların 5 dakikada Yunan adalarına geçirildiği tespit edildi. Organizatörlerin, kaçakları yurt dışına götürmek için kişi başı erkeklerden 5 bin, kadınlardan 3 bin, çocuklar için ise 1000 dolar aldığı tespit edilirken, grup ve aile indirimi de yaptığı ortaya çıktı.

12 TEKNE VE 3 OTOMOBİLE EL KONULDU

Polisin, insan kaçakçılığı çetesinin deşifre edilebilmesi ve eylemlerin delillendirilebilmesi amacıyla çeşitli tarihlerde düzenlediği ara operasyonlarda da kaçakların sevkinde kullanıldığı tespit edilen 12 tekne ile 3 otomobile de el konuldu. İnsan tacirlerinin kaçakçıların sevkinde dikkat çekmemek için otobüs, minibüs ve kamyonet gibi araçlar yerine otomobil kullandıkları da anlaşıldı.

GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GÖNDERDİLER

Sorgularında, İzmir’in Menderes İlçesi, Ahmetbeyli Beldesi’nde geçen 6 Eylül’de kayalara çarpan teknenin batması sonucu 64 kaçağın yaşamını yitirdiğinin hatırlatıldığı organizatörlerin, “Olayı biliyoruz. Bizim de karşıya geçireceğimiz kaçaklar vardı. Ancak hava çok kötüydü. Bozuk havada denize açılmak büyük tehlikeydi. Bekledik. Balıkçıların bile denize çıkmadığı havada kaçakları gecirmek istediler. Sonu facia oldu. Göz göre göre ölüme gönderdiler” dedikleri belirtildi.

Muğla Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, insan kaçakçılığı hakkında bilgi verilip, bu tür operasyonların bundan sonra da devam edileceğine dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca, vatandaşlardan, kalabalık gruplar halinde gezen yabancı uyruklu kişiler görüldüğünde polise ihbarda bulunulması da istendi.