'Muratpaşa İlçesi İnsan Hakları Kurulu Farkındalık ve Eğilim Belirleme Araştırması' adı verilen proje, basın toplantısıyla tanıtıldı ve projenin protokol imza töreni yapıldı. AÜ Senato Salonu'ndaki toplantıya, Rektör Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, AÜ çalışanları ve İnsan Hakları Kurulu üyeleri katıldı.

AÜ tarafından finanse edilen 16 bin 500 liralık bütçeye sahip proje, haziran ayında başladı. Toplam 9 ay sürecek proje kapsamında 'www.insanhaklarinedir.com' adresli internet sitesi kuruldu. Siteye 27 sorudan oluşan anket konuldu. Anket soruları 7 konuyu kapsıyor. Bunlar arasında demografik bilgiler, insan hakları bilgi düzeyi ve farkındalık, geçmişteki insan hakları tecrübeleri, sorun çözme eğilimleri, insan hakları kurulu farkındalığı, insan hakları kurulu bilgi düzeyi, kurul hakkındaki düşünceler gibi başlıklar yer alıyor. Anketle elde edilecek veriler, proje sonunda kamuoyuyla paylaşılacak. Sonuçlar yasa koyuculara ışık tutması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Başbakanlık'a bağlı insan hakları birimleriyle de paylaşılacak.

Demokrasinin Türkiye'de kök saldığını ve kurumların bu alandaki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, "Halkın bilinçlenmesi için ciddi adımlar atılıyor. Muratpaşa Kaymakamlığı da Akdeniz Üniversitesi ile insan haklarının boyutları hakkında vatandaşı bilgilendirmek, ihlalleri ortadan kaldıracak önlemleri alabilmek için birlikte ne yapılacağını ortaya koyacak bu projeyi gündeme getirdi" diye konuştu.

Türkiye'de 2001'den itibaren insan hakları kurulları oluşturulduğunu söyleyen Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, projeyle ilgili biri 'farkındalık', diğeri 'eğilim' olmak üzere iki amaç güttüklerini aktardı. Kaymakam Kocabaş, "Vatandaş insan haklarından ne anlıyor? Hangi durumla karşılaştığında ne yapması gerekiyor? Yapmış mı yapmamış mı? Muratpaşa'da ikamet eden, çalışan, diğer bölgelerden katılıma engel yok, tüm toplum katmanları, yaş grupları ankete katılabilecek" diye konuştu. Herkesten ankete katılmasını isteyen Kocabaş, "İnsan hakları konusunda bilinçlenmeyi, kanun yapıcıların halkın temennileri hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak, halka ve yasa yapıcılara yol göstermek istiyoruz" dedi.

Anketin sonuçları, 3 ay sonra kamuoyuyla paylaşılacak.



EA(SU/CK)