Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde gerçekleştirilen CHP İlçe Danışma Kurulu toplantısını, CHP Kocaeli Milletvekili ve Parlamentolararası Birlik Grubu üyesi Hurşit Güneş, daveti üzerine İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Ann Clwdy, Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, CHP İl Başkanı Yalçın Kuşkan, CHP İlçe Başkanı Muzaffer Yağız ve çok sayıda partili de izledi.

TÜRKİYE AB'YE GİRMELİ

Hurşit Güneş'in tercümanlık yaptığı İngiltere İşçi Partisi Milletvekilli Ann Clwdy, İngiltere'deki kardeş partiden CHP'yi selamlar getirdiğini söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

"Türkiye'ye birçok defa geldim. Barış projeleri için geldim. Hapishanalerde yatanlar için geldim. Metris Cezaevi'ni askeri dönemde çok defa ziyaret etmiştim. Bu kez geldiğimde 8 milletvekilinin tutuklu olmasından büyük üzüntü duydum. Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve hareket özgürlüğünlün tam olmadğı anlaşılıyor. Türkiye'nin üye olması Avrupa Birligi için de iyi olacak, Türkiye için de iyi olacak. Yakın süreçte Türkiye'nin tam üye olması çok iyi olacak. Çünkü Avurpa Birliği bir demokrasi birliği. Avrupa Birliği'ne üye olduğunuz taktirde özgürlüklerin kurulması çok daha sağlam bir yapıya kavuşmuş olacak. Demokrasinin yıpranması yerine demokrasinin güçlenmesi için Türkiye'nin üyeliğinin ve demokrasinin gelişmesine çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Biz de İngiltere'de İşçi Partisi olarak muhalefetteyiz. Tıpkı CHP'nin muhalefette olduğu gibi. Biz de ilk seçimlerde yeniden iktidara geçmek istiyoruz. Umarım CHP de ilk seçimlerde iktidar olur."

ŞU ANA KADAR BÖYLESİNE SIKINTILI BİR KOMŞU POLİTİKAMIZ OLMAMIŞTI

İngiliz milletvekilini kendisinin davet ettiğini söyleyen Hurşit Güneş ise "Kendisi tutuklu vekillerle ilgili görüşmek istiyordu" dedi. Konuşmasının devamında iktidarı eleştiren Güneş, şunları söyledi:

"Yerel seçimlere doğru gidiyoruz. Türkiye'nin iki alanda sorunları keskinleşiyor. Bir tanesi dış politika. Cumhuriyet tarihinden itibaren komşuları ile bu kadar sorunlu bir hale gelmemişti. Bir iç savaşın tarafı haline gelmiş durumda. Bir komşusuna da hükümetin herhangi bir mensubu uçağa atlayıp gidemeyecek duruma gelmiştir. Böylesi bir sıkıntılı kaotik gergin bir komşu politikamız hiç olmamıştı. Bu hükümet onu bu noktaya getirdi."

'KANDIRA'DA BAKKALDAN ÇOK EMLAKÇI VAR'

Kandıra'da fındık üreticilerinin sıkıntılar yaşadığını söyleyen Güneş, "Bütçe geçtiğimiz hafta görüşüldü. Tarım Bakanı'na sorunları anlattım. Kandıra'daki temel geçim fındığın üzerine. 'Karadeniz CHP'ye oy verdiği için hükümet kızıyor yeteri kadar desteği sağlamıyor' diye düşünebilirsiniz. Ama durum tam dersi. AK Parti aldıkları oya sadakat göstermeyerek köylüyü eziyor" diye konuştu.

Hurşit Güneş, 2B konusuna da değindiği konuşmasında, "Şimdi başımızda bir de 2B problemi var. Bizim programımızda bu arazileri biz köylüye bedava verecektik, onlar parayla veriyor. Fakat köylünün parası yok. Kandıra'da bakkaldan çok emlakçı var. Kandıra'daki köylü tarlasını sattı. Köylü henüz tam hissedemiyor ama köylüyü getirdikleri durum budur" dedi.

Toplantının ardından Hurşit Güneş, davet ettiği İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Ann Clwdy'ye Kandıra sahillerini gezdirdi.



EA(MB/SS)