İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, yaptığı açılış konuşmasında, “Suriye rejiminin askeri güçlerinin gerçekleştirdiği hareketlerinin olumsuz sonuçlarını hep birlikte görüyoruz. Türkiye kendini koruma hakkına sahiptir. İngiltere Türkiye’nin dün gece gerçekleştirdiği askeri hareketi destekliyor” diye konuştu.

Konuşmasına küreselleşme çağında zorluklarla karşılaşıldığını belirterek devam eden Clegg, “Ya kendimizi dış dünyaya kapatacağız. Zorluklardan korkarak onlara sırtımızı döneceğiz ya da bu küresel değişime açık olacağız. Modern dünyaya kendinizi kapattığınızda etrafınıza engeller koyduğunuzda iki sonucu olacak. Daha yoksul olacaksınız, ikincisi daha da güvensizlik içine düşecek ve özgürlüğünüzü yitireceksiniz. İki ülkeyi birleştiren işte bu. Birleşik Krallıklar açık ekonominin iyi bir örneği. Biz ekonomimizi açık ve maceracı olarak tanıttık. Biz çeşitli iş kollarından 20 kişi ile birlikte buraya geldik. Ülkemizin ticari açıklığının ruhunu gösteren bir davranıştır bu” dedi.

“TÜRKİYE SON 15 YILDA DÜNYAYA AÇILDI”

Türkiye’nin son 15 yılda kendini dünyaya açtığını belirten Clegg, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye daha çok uluslararası alanda konuşuyor. Ticari ve stratejik olarak öne çıkan bir ülke Türkiye. Burada boğazın kenarında dünyamızın bir çok yolu Türkiye’ye çıkıyor. Küresel bir ekonomikleşmiş dünyada yaptıklarınız sadece ürettiklerinizle kalmaz. Sizin bildikleriniz çok önemli. Türkiye’deki iş gücü İngiltere’ye kıyasla daha ucuz. Modern ekonomik bir ortamda sadece fiyatla mücadele edemezsiniz. Bilgiyle araştırma ve teknolojiyle varlığınızı kanıtlayabilirsiniz. Boğaziçi Üniversitesi olarak Manchester üniversitesi  ile bir ortaklık yapıyorsunuz. Bu anlaşma son dönemde imzalandı. Araştırma, inovasyon ve ticari fırsatların bir araya geldiği iş birliği bunlar. İnovasyon, bilgi ilişkisi çok önemli. Ülkelerin ekonomik geleceğini etkileyen şeyler bunlar. İki ülke arasındaki ticaret geçen yıl yüzde 20 oranında arttı. Burada çok incelenecek pek çok fırsat var ama biz sadece yüzeysel bile baktığımızda İngiltere’den Türkiye’ye gelen ithalatın sadece yüzde 2,5 olduğunu görüyorum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’la görüştüm, 'Biz hükümetler olarak üniversitelerle, iş çevreleriyle iş birliği yaparak potansiyelimizi önümüzdeki yıl gerçekleştirmeliyiz' diye konuştuk. Milyonlarca vatandaşımız Türkiye ile ticaretin gelişmesini bekliyor. Beko’nun ürünleri İngiltere’nin pek çok evinde kullanılıyor. Thy ve Ramsey futbol kulüplerine sponsor oldu. Bunlar göz ardı edilemez. Türk üretimi ürünlerin İngiltere’de bulunması bizim ticaretimizin ne kadar arttığın gösteriyor. İngiliz markalarını da Türkler yakından tanıyor artık.”

“TÜRKİYE’Yİ AVRUPA BİRLİĞİ’NDE GÖRMEK İSTİYORUZ”

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin son aylarda büyük ölçüde arttığını belirten Clegg, “Bu da birlikte yapabileceklerimizin bir işareti. Dünyanın zorluklarına karşı kendimizi kapatmamamız gerekir. İki ülke de Avrupa’nın kalbinde yerini bulmak istiyor. Biz de Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde görmek istiyoruz. Üyelik süreci çok uzun süredir devam ediyor” diye konuştu.

“ULUSLARARASI TOPLUM MÜDAHALE EDEBİLİRDİ”

Konuşmasının ardan soru alan İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Suriye ile ilgili bir soruya “Güçlü ülkeler biliyorsunuz sorumluluk almayı reddettiler. Vakti zamanında Suriye’deki barbarlık karşısında tavır almadılar. Halbu ki uluslararası toplum iş birliği içinde müdahale edebilirdi” diye konuştu. 


TT(BB) (FOTOĞRAF)