İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, yazılı açıklama ile 20 yıldır Marmaris’te Birleşik Krallık adına fahri konsolosluk yapan Doğan Tugay’a Britanya İmparatorluğu Onursal Mükemmeliyet Nişanı (MBE) verilmesinin Kraliçe 2'nci Elizabeth tarafından onayladığını duyurdu. Açıklamada, şöyle denildi:

"Bu nişan, Doğan Tugay’ın Marmaris’teki Britanyalılara sunmuş olduğu hizmetler ve yıllardır Birleşik Krallık - Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesinde gösterdiği yoğun çabaların bir takdiri olarak kendisine verilmiştir. Ayrıca Sayın Tugay, Libya’da kalan Britanyalıların tahliyesine de çok önemli yardımlarda bulunmuştur. Türk Hükümeti ve Marmaris’teki yerel makamlarla yakın bir işbirliği içerisinde çalışan Tugay çok sayıda Britanya vatandaşının Libya’dan emniyetli bir şekilde ayrılarak ailelerine kavuşmasına yardımcı olmuştur. Doğan’ın Britanya vatandaşlarına verdiği uzun ve sıra dışı hizmetin ve Birleşik Krallık-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine yaptığı katkıların bu ödülle tanınmış olmasından büyük bir memnuniyet duymaktayım. Bu ödülü, bu yılın sonlarına doğru Marmaris’te kendisine Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth adına takdim etmeyi büyük bir heyecan ve istekle bekliyorum."

İngiltere’nin Marmaris Fahri Konsolosu Doğan Tugay da öncelikle, Kraliçe 2'nci Elizabeth’e bu yüksek onura kendisini layık gördüğü için teşekkürlerini sunmak isteğini belirtti. Tugay, "Sadece ülkedeki Türk vatandaşlarına değil Britanyalılara da yardım ederek Libya’dan tahliyelerinde hayati bir rol oynayan Türk Hükümetine de teşekkürlerimi sunuyorum. Bu insani kurtarma çalışmasının bir parçası olmaktan büyük bir sevinç duydum. Bir arada çalışarak bölgede ve dünyada barışın sağlanması için gösterdiğimiz çabaları sürdürmeliyiz. İnsani gereksinimler ırk, siyaset, etnik ve dini inanç ayrımı gözetmez ve dolayısıyla bizler de birbirimize karşı daha hoşgörülü ve anlayışlı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız" diye konuştu.



MS(İÖ/SS)



--- KUTU ---



MBE NİŞANI



BİRLEŞİK Krallık onur nişan sistemi insanların liyakatleri, hizmetleri veya cesaretlerini ödüllendirir. Onur nişanları, toplumun her kesiminde bu nişanı hak etmiş ve üstün başarı sergilemiş kişilere verilir. Birleşik Krallık İmparatorluğu Onursal Mükemmeliyet Nişanı (MBE) (The Most Excellent Order of the British Empire) ise, Kral V. George tarafından I. Dünya Savaşı sırasında oluşturulmuş bir rütbedir. Bugün bu nişan kendi görev alanları içerisinde ayrıcalıklı ve üstün katkılar sağlamış kişilere verilmektedir. Bu nişan ile bir toplumda veya toplum adına kendi alanında sıra dışı olan, sürdürülebilir ve gerçek bir etki yaratarak diğerlerine örnek teşkil eden başarılar veya hizmetler ödüllendirmektedir.