İngiltere’nin Göçten Sorumlu Bakanı Mark Harper, beraberindeki heyetle Edirne Valisi Hasan Duruer’i makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından 'yasa dışı göçle mücadele' konusunda toplantı yapıldı. Edirne Valisi Hasan Duruer’in yanı sıra Edirne Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve sınır birlikleri komutanlarının da katıldığı toplantının ardından Göçten Sorumlu Bakan Mark Harper ve yanındakiler, Edirne Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Yabancılar Geri Gönderme Merkezi’ne geçti. Buradaki kaçaklar için yapılan revir, yatakhane, yemekhane ve yaşam alanlarını gezen İngiliz Bakan Harper ve heyeti merkezle ilgili bilgi aldı.

İki gündür Türkiye ziyaretinin sürdüğünü belirten Mark Harper, Türkiye’nin yasa dışı göçle ilgili mücadelesinin 'etkileyici' olduğunu söyleyerek, "Türkiye’ye olan ziyaretim 2 gündür sürüyor. Türkiye’nin genel olarak yasa dışı göçle ilgili yaptığı mücadele çalışmalarını etkileyeci bulduğumu söylemek zorundayım. Edirne’de yapılan çalışmalara şahit oldum, gerçekten çok başarılı çalışmalara imza atılıyor. Türk kurum ve birimleriyle iade merkezleri kurulması için çalışmalar yürütüyoruz. Sabah yapılan toplantıda gördük ki çok başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Ümit ediyorum ki Britanya ve Türkiye bu alandaki işbirliğimizi daha da geliştirerek sınırların korunması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'ÜMİT EDERİM Kİ TÜRKİYE AB ÜYESİ OLACAK'

Edirne’nin coğrafi konumu itibariyle yada dışı göç konusunda önemli bir alanda olduğunu kaydeden Mark Harper sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü toplantılardan net bir mesaj aldık. Edirne coğrafi konumu itibariyle bu alanda önemli sıkıntılara ev sahipliği yapmak zorunda kalıyor. Yasa dışı göçle ilgili çalışmalar gerçekten kolay değil ve zorlayıcı sınırlara gelebiliyor. Bu da Türkiye’nin komşu ülkeler Bulgaristan ve Yunanistan’la yakın işbirliği içerisinde olmasını gerektiriyor. Yapılan sunumlar ve toplantıdan bu işbirliğinin gayet iyi bir şekilde devam ettiği mesajı geldi bize. Bugün Yunanistan’a da geçerek oradaki çalışmaları göreceğiz. Avrupa Birliği’nin Birleşik Krallığı olarak Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan ile olan işbirliğin canı gönülden destekliyor, teşvik ediyoruz. Ümit ediyorum Türkiye Avrupa Birliği’nin üye ülkelerinden biri olacak. Diğer Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden de benzer bir desteği teşvik etmeye devam ediyoruz."

VALİ DURUER: TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Edirne Valisi Hasan Duruer ise yasa dışı göçle mücadele konusunda Türkiye’nin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığını belirterek, "Göç sadece bizim değil dünyanın sorunu aynı zamanda bir insanlık dramı. Tabi Edirne olarak yasa dışı göçle mücadelede 24 saat büyük özveriyle çalışıyoruz. İnsanların sadece sınırda yakalanması değil, barınma ihtiyaçları, iaşesi, ifadesi, onların hastalık durumunda hastaneye sevk edilmesinde arkadaşlarımız elinden gelen gayreti gösteriyorlar. Geri Kabul merkezinde her türlü imkanları sağlıyoruz. Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor. İngiliz Göç Bakanı da toplantılarımızda bunu gördü. Gösterilen çabalar fazlasıyla görüldü, bizlere bizim tecrübemizden faydalanmak istediklerini söylediler" dedi.

YUNANİSTAN’A GİTTİ

Edirne’deki incelemelerinin ardından İngiltere’nin Göçten Sorumlu Bakanı Mark Harper ve beraberindeki heyet, Pazarkule Sınır Kapısı’ndan Yunanistan’a geçerek oradaki çalışmaları inceledi.

5 MİLYON LİRALIK MERKEZ

İngiltere’nin Göçten Sorumlu Bakanı Mark Harper ve beraberindeki heyetin gezdiği Geri Gönderme Merkezi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından her yıl Avrupa ülkelerine gitmek isterken Edirne’de yakalanan kaçakların barınması için 5 milyon 500 bin liraya yaptırıldı. 5 yıldızlı otelleri aratmayan merkezde hasta odaları, çamaşırhane, kapalı devre müzik sistemine kadar her türlü sosyal imkanın yer alırken, farklı dinlere mensup kişiler için de 3 ibadethane bulunuyor.