2 yıl önce özel şirketteki işini bırakarak 50 keçi alan 47 yaşındaki Baki Tüle, Alibey Köyü’nde hayvan yetiştiriciliğine başladı. Baki Tüle, 2 oğlak vererek Mustafakemalpaşa İlçesi’nden satın aldığı Kamil adlı damızlık tekenin şişen göğüslerinden süt çıkınca şaşkına döndü. Kamil adlı tekeyi bir yıldan bu yana damızlık olarak kullandığını belirten Tüle, "Bir ay önce hayvanları otlatırken, tekenin iki göğsünün şişkin olduğunu fark ettim. Erkek bir tekenin göğsü asla şişmez. Bir böceğin ısırıp göğüslerini şişirdiğini düşünerek, göğüslerini elimle sıktım. Sıktığım sırada, tekenin göğsünden beyaz bir sıvı çıktı. Sıkmaya devam edince süt olduğunu görünce çok şaşırdım. O heyecanla akıl aldığım arkadaşımı telefonla arayarak, konuyu ilettim. Arkadaşım da çok şaşırdı. ‘tekeden süt çıkar mı?’ dedi. Bende onun şokunda olduğumu ifade ettim. O günden bu yana halen şaşkınlığımı saklayamıyorum. Eşime söyledim, arkadaşlarıma söyledim. Bazıları dünyanın sonumu geldi acaba şüphesine kapıldılar. Hep söylerdik, büyüklerimizde söylerdi, ‘tekeden süt çıkarmak falan.’ Bu atasözünün gerçek olduğunu gözümle gördüm” dedi.

Tekenin 3 günde bir süt verdiğini belirterek, tekeyi sağdığını gösteren Tüle, "Yaklaşık bir aydan beri tekeyi 3 günde bir yani göğüsleri şiştiği zaman sağıyorum. Her sağdığımda bir su bardağı süt çıkıyor” diye konuştu.

Sağdığı sütü içmeye çekindiğinin altını çizen Tüle, "Sütü sağdığım zaman içmekten çekindim. Şu ana kadar hiç içmedim. Analiz ettirmeyi düşünüyorum. Eğer içinde her hangi bir zararlı madde çıkmazsa içeceğim” dedi.

Geçtiğimiz süre içinde Kamil’i bir kez çiftleştirdiğini fakat çiftleştirdiği keçiden doğan yavrunun öldüğünü belirten Tüle, "Şimdi ikinci kez çiftleştirdim. Çiftleştirdiğimiz keçiden 4 yavru bekliyoruz. Bir hafta içinde doğacaklar inşallah. Kamil baba olacak" diye konuştu. 

Böyle büyük bir mucizenin kendi beslediği hayvandan çıkmasının kendisine büyük mutluluk verdiğini de kaydeden Tüle, Kamil'i satmayı asla düşünmediğini de sözlerine ekledi. 

Baki Tüle, olayı anlattığı veterinerlerin, 'erkek hayvanlarda hormonel dengesizliğe bağlı olarak süt oluşabildiğini, Kamil isimli tekede dişilik hormonu yüksek salgılandığı için süt olabileceğini, ancak hiçbir zaman keçinin üreteceği süt düzeyine çıkmayacağını' söylediklerini belirtti.



YY (FK/RT)